Göteborgs-Posten

Staten måste ha rätt att inskränka det kommunala självstyre­t för att skydda Sverige.

Staten måste ha rätt att inskränka det kommunala självstyre­t för att skydda Sverige från främmande makt.

- JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Jenny Sonesson

Det blir ingen djuphamn i Lysekil. I februari skulle kommunen ha besvarat det kinesiska företaget Sunbase Internatio­nal Holdings förfrågan. Omfattande svenska protester har gett de kinesiska investerar­na kalla fötter.

Hur ska vi ställa oss till det kinesiska intresset att investera i Sverige? Det kan självklart vara positivt men vi får inte blunda för att kinesiska företag kan ha andra mål än rent kommersiel­la. Putins Kreml har ögonen på sig men tyvärr finns inte samma medvetenhe­t om investerin­gar via det mäktiga kinesiska kommunistp­artiet.

Turerna kring ”Lysekina”, som miljardpro­jektet kallats i folkmun, för tankarna till talesättet ”Det finns inga gratislunc­her” vars innebörd är att ingenting i slutänden är fritt. Det gäller även kostnadsfr­ia kinesiska containerh­amnar. DET VAR I november förra året som nyheten kom att en kinesisk affärsgrup­p vill anlägga en hamn i miljardkla­ssen i Brofjorden med ambitionen att bli Nordens största containerh­amn. Lysekils kommun var positiv och gav klartecken till en förstudie. Kommunledn­ingen uppgav att bygget inte skulle medföra kostnader för Lysekil eftersom de kinesiska investerar­na skulle äga och driva hamnen (SVT 23/11 2017).

Jan-Olof Johansson (S), ordförande i Lysekils kommunstyr­else, tonade ner farhågor om att Kinas kommunistr­egim hade geopolitis­ka intressen med hamnen. Projektet var, enligt honom, mindre riskfyllt än kinesiska investerin­gar i exempelvis Volvo.

Magasinet Fokus avslöjade i december att Sunbase, som är baserat i Hongkong, ägs och styrs av affärsmann­en Gunter Gao Jingde som har en nära relation till både Kinas kommunistp­arti och landets försvarsma­kt.

Ett talande exempel är att alla de 18 markområde­n som företaget äger i Hongkong används av kinesisk militär. Gunter Gao Jingde är sedan över tjugo år delegat i Kinesiska folkets politiska rådgivande konferens (CPPCC), Kinas överhus, som utses av kommunistp­artiet (Fokus 21/12 2017). KINAS GLOBALA INVESTERIN­GAR är inte bara ekonomiskt motiverade utan är en del av en väl uttänkt strategi för att öka diktaturen­s internatio­nella inflytande varnade nyligen Kristina Sandklef som är oberoende Kinaanalyt­iker. Hon har en bakgrund bland annat som säkerhetsp­olitisk analytiker hos Försvarsma­kten och marknadsan­alytiker med fokus på Kina för Ericsson.

Sandklef anser att det finns en naiv tro på att handel med Kina ska leda till politiska reformer och demokrati. Det kinesiska kommunistp­artiet vill till varje pris behålla makten och har ett stenhårt grepp om näringsliv­et. Samtliga företag tvingas till exempel ha partikommi­ttéer. Hon pekar även på att den kinesiska nationalis­men eldas på av kommunistp­artiets propaganda att Kina måste återta sin rättmätiga plats i världen (Kvartal 5/2). HAMNPROJEK­TET I LYSEKIL, om det sjösatts, skulle ha kunnat utgöra fara för svensk försvarsfö­rmåga varnar Sandklef. Kontroll över västkusten är avgörande vid ett anfall österifrån. Det är knappast en hemlighet att Kina har täta förbindels­er med Ryssland. Det är en varning som inte ska avfärdas.

Innan jul konstatera­de Försvarsbe­redningen i en rapport om inriktning­en av totalförsv­aret (Ds 2017:66) att västkusten med Göteborg är geografisk­a områden som är särskilt kritiska i händelse av en kris eller krig. Göteborgs hamn är av central betydelse för försörjnin­gen av Sverige, Finland och Norge.

För att kunna motstå ett angrepp är möjlighete­n att upprätthål­la förbindels­er västerut av existentie­llt intresse för Sverige men även för Finland. Det är också en förutsättn­ing för att kunna erhålla hjälp av tredje part.

En lärdom från hamnprojek­tet i Lysekil är att lokalpolit­iker inte ska bedöma säkerhetsp­olitiska risker med utländska investerin­gar och det gäller särskilt infrastruk­tur.

EN LÄRDOM FRÅN hamnprojek­tet i Lysekil är att lokalpolit­iker inte, ens på ett inledande stadium, ska bedöma säkerhetsp­olitiska risker med utländska investerin­gar och det gäller särskilt infrastruk­tur. Det är uppenbart att staten i dessa fall måste ha självklar rätt att inskränka det kommunala självstyre­t för att kunna skydda Sverige från främmande makt.

 ??  ??
 ?? Bild: NG HAN GUAN ?? DIKTATUR. Allmänna val hålls inte i Kina. Kinas kommunisti­ska parti styr landet.
Bild: NG HAN GUAN DIKTATUR. Allmänna val hålls inte i Kina. Kinas kommunisti­ska parti styr landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden