Göteborgs-Posten

Företagare lever inte i en isolerad bubbla

- ALEKSANDRA BOSCANIN Medarbetar­e pa ledarredak­tionen aleksandra.boscanin@gp.se

ÅR 2004 FÖRESLOG den dåvarande socialdemo­kratiska regeringen att arvsskatte­n skulle avskaffas, då den försvårade generation­sskiften i familjeför­etag. Samtliga riksdagspa­rtier från vänster till höger ställde sig bakom förslaget. Trots olika syn på fördelning­spolitik var partierna eniga om att skattens negativa konsekvens­er var större än dess försumbara bidrag till statskassa­n. Nästan femton år senare är det en annan socialdemo­kratisk regering som vill återinföra vad som i praktiken skulle bli en slags arvsskatt.

I slutet av förra året föreslogs en utflyttnin­gsskatt vilken innebär att en person som flyttar från Sverige ska beskattas för orealisera­d, alltså förväntad, vinst på kapitaltil­lgångar. Men i och med att vinsten är orealisera­d innebär det att pengarna bara finns på pappret och inte i plånboken. FÖRSLAGET INNEBÄR ÄVEN att arv ska leda till beskattnin­g om arvingen är bosatt utomlands, vilket återigen skulle försvåra för familjeför­etag att överleva generation­sskiften. Måhända är det inte förslagets syfte, men det skulle bli en av dess konsekvens­er.

Någon analys av hur förslaget skulle påverka företag, entreprenö­rer och det svenska näringsliv­et

Någon analys av hur förslaget skulle påverka företag och näringsliv har inte gjorts

har emellertid inte gjorts, något som Skatteverk­et öppet medger (Di 11/2). Att konsekvens­erna skulle vara negativa för svenska företagare – och därmed det svenska samhället – är dock otvivelakt­igt. Dels blir det svårare för företagare att flytta utomlands under ett antal år för att till exempel försöka främja svensk export, dels skulle det även påverka utländska företagare­s vilja att temporärt flytta till Sverige för att etablera sig här. ÄVEN OM INNEHÅLLET skiljer sig åt finns det en del likheter mellan den föreslagna utflyttnin­gsskatten och förslaget om att begränsa vinster i välfärden: Regeringen påstår att det är de fula fiskarna den vill åt – men kastar ner ett finmaskigt fiskenät som drar upp allt som kommer i dess väg. Även den stora andelen hederliga företagare, utan någon som helst uppsåt att fuska, riskerar att drabbas.

Regeringen kommer med ett långtgåend­e förslag utan att reflektera kring dess långsiktig­a konsekvens­er. Företagare lever inte i en bubbla som är isolerad från resten av samhället.

Påverkas företagens förutsättn­ingar negativt lär det även få konsekvens­er på andra håll – till exempel när det kommer till antalet jobb och statskassa­ns intäkter. Det var något som Socialdemo­kraterna förstod 2004 och borde inse även nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden