Göteborgs-Posten

Friheten måste försvaras

- Kristina Bergman Alme Robert Hannah

Rapporten från Social resursförv­altning om ”Lägesbilde­n över radikalise­ring och våldsbejak­ande extremism” är allvarlig. När det gäller den islamistis­ka extremisme­n räcker inte regeringen­s åtgärder. Sverige måste täppa till luckorna i terrorlags­tiftningen, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Robert Hannah (L).

Liberalern­a ser mycket allvarligt på hur vårt öppna liberala samhälle utmanas av totalitära krafter. Attacken mot synagogan i Göteborg är ett exempel på hur den våldsbejak­ande miljön åter fått liv. Judar upplever återigen förföljels­e, hot, hat och trakasseri­er. Nazister marscherar på våra gator och de hotar, hatar och hetsar. Aktivitete­n hos den autonoma vänstern ökar. De avskyr vårt sätt att leva.

Har inte tagit paus

Den islamistis­ka våldsbejak­ande extremisme­n har inte tagit en paus bara för att IS förlorar mark och makt för sitt kalifat i Syrien och Irak. Idéerna lever kvar, det är bara resorna som har upphört. Budskapet som i dag går ut till radikala islamister

Sverige måste täppa till luckorna i den svenska terrorlags­tiftningen

är att kriget ska föras på ”hemmaplan”. Exempel på det har Sverige redan fått erfara när en ensam man genomförde det värsta terrordåde­t hittills på Drottningg­atan i Stockholm för snart ett år sedan. I Göteborg delas material om förövaren ut som hyllningsp­ropaganda. Enligt rapporten är det den islamistis­ka våldsbejak­ande miljön mest förekomman­de i Göteborg.

Täpp till luckorna

Hot och dödshot mot tjänstemän, rektorer, lärare och andra nyckelpers­oner som tjänar demokratin tillhör vardagen enligt enkätunder­sökningen som är en del av rapporten. 21 procent svarar att de förekommit hot, våld eller trakasseri­er på grund av deras yrkesroll eller engagemang. 54 procent anser att våldsbejak­ande extremism är ett stort eller delvis stort problem.

Regeringen­s åtgärder kring hemvändand­e ISkrigare och hur staten kan stoppa penningtra­nsaktioner till terrorists­tämplade grupper räcker inte.

Sverige måste täppa till luckorna i den svenska terrorlags­tiftningen och Säkerhetsp­olisen måste i lag ges stöd att obligatori­skt kunna kalla IS-återvändar­e till samtal för brottsutre­dning. Kommunerna måste ge mer stöd och insatser till det demokratis­ka arbetet och till nyckelpers­oner, såväl till myndighets­personer och företrädar­e för frivilligo­rganisatio­ner och samfund. Sekretessl­agen bör ändras så det blir möjligt för Säpo och polisen att dela informatio­n till socialtjän­sten så att avgörande säkerhetsi­nformation inte fastnar hos en myndighet.

Våldsbejak­ande extremism och terrorism är ett hot mot enskilda människors liv och frihet. Det är även ett hot mot vår demokratis­ka samhällsmo­dell. Vi måste fortsätta kampen mot terrorism och för vår frihet och demokrati. (L) ledamot Kommunfull­mäktige och 2:e vice ordf Socialresu­rs nämnd (L) riksdagsle­damot

 ?? Arkivbild: HENRIK BRUNNSGÅRD ?? EXTREMISM. Enligt Social resursförv­altnings rapport är det den islamistis­ka våldsbejak­ande miljön mest förekomman­de i Göteborg. På bilden Haisam A-Rahman och Zan Jankovski.
Arkivbild: HENRIK BRUNNSGÅRD EXTREMISM. Enligt Social resursförv­altnings rapport är det den islamistis­ka våldsbejak­ande miljön mest förekomman­de i Göteborg. På bilden Haisam A-Rahman och Zan Jankovski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden