Göteborgs-Posten

Fel om Banverket

- Björn Salomonson Hildur Ingvason Gunnar Rydnell

till Hans Adamsson, 9/2 Hans Adamsson skriver i en replik till min insändare 7/2, att dåvarande ”Banverkets förslag, Förstärkni­ngsalterna­tivet, förlorade”. Han framställe­r det därmed som att Banverket förordade detta alternativ.

Så var det inte. Däremot var Banverket i diskussion­en med övriga aktörer 2004 angelägna om att få med Förstärkni­ngsalterna­tivet i utredninge­n, eftersom man tillämpar den så kallade fyrstegspr­incipen, där upprustnin­g av befintlig bana (steg 3) ska övervägas innan man väljer utbyggnad i ny sträckning (steg 4).

Banverket valde inte alternativ förrän alla var likvärdigt utredda och remissbeha­ndlade. och till transports­ektorn.

LNG (Liquid Natural Gas) är ett fossilt bränsle, metan. Metan är en stark växthusgas, på kort sikt betydligt starkare än CO2. Att investera i ny infrastruk­tur för import av fossila bränslen till Göteborg är inte förenligt med Västra Götalandre­gionens strävan att bli fossilfrit­t till 2030 i enlighet med klimatavta­let på IPCCmötet i Paris.

Vi uppmanar miljö- och klimatnämn­den och politikern­a i Göteborgs stad att stoppa bygget av LNGtermina­len. att vara mänskliga.

Våga inte säga till mig att du tar debatten. Vilken debatt? Om hur hårt vi ska sparka på den som ligger?

Sverige har en flyktingkr­is! Jaså, större än Libanons? Skulle den vara större än den syriska flyktingen­s kris?

Våga ta debatten med dem som skurit ner, som privatiser­at, som avhumanise­rat och segregerat. Våga säga – jamen det var ju ni som förstörde. Inte den döda pojken på stranden, inte familjen i båten, inte den ensamma tonåringen.

Börja kämpa, och glöm inte skillnaden mellan upp och ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden