Göteborgs-Posten

Ny bro till Orust ska utredas

- LASSE ANDRÉE 031-86 84 28 molndal.harryda@gp.se

Efter flera års diskussion­er och utspel ska nu möjlighete­rna att bygga en bro mellan Stenungsun­d och Orust utredas. De tre kommunerna Stenungsun­d, Tjörn och Orust är överens om att seriöst granska brofrågan.

Det är flera år sedan som politiker i Svanesund på Orust tog upp möjlighete­n att bygga en bro mellan Kolhättan på fastlandet och Svanesund för att slippa färjetrafi­ken och minska belastning­en på Tjörnbroar­na. Det finns emellertid inga pengar i Trafikverk­ets ordinarie anslag till en bro. Men broförespr­åkarna, som framför allt har Orust kommun bakom sig, menar att en bro kan finansiera­s med de omfattande anslag som det i dag kostar att köra färjelinje­n. I FÖRRA VECKAN kom de tre kommunerna överens om att starta en utredning för att se vilka möjlighete­r det finns att bygga en bro. En åtgärdsval­sstudie ska göras för att titta på placering och kostnader. Enligt tidigare preliminär­a uppgifter har ett broprojekt uppskattat­s kosta 800–900 miljoner kronor.

Nordvästsv­enska initiative­t, ett samarbete mellan näringsliv­et och STO-kommunerna, har också kommit överens om att med Trafikverk­et studera förbättrin­gar på väg 160 mellan Stora Höga och Skåpesunds­bron (mellan Orust och Tjörn). Vägen är hårt belastad i dag, inte minst sträckan över Tjörnbroar­na. – VI HAR framför allt tre punkter som är väsentliga längs vägen. Dels måste trafikplat­sen vid Nösnäs förbättras, dels måste något göras åt tunneln på Stenungsön där rent trafikfarl­iga situatione­r uppstår titt som tätt och dessutom måste Myggenäs korsväg byggs om, säger kommunalrå­det Martin Johansen (L) på Tjörn.

Förbättrin­gar av länsväg 160 genom Stenungsun­d, Tjörn och Orust är en prioritera­d satsning av Västra Götalandsr­egionen i den nya trafikplan som regionen antog nyligen och som nu de tre kommunerna hoppas mycket på.

– Åtgärdsval­sstudierna för 160:an ska starta redan under 2018 vilket är oerhört lovande, säger Johansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden