Göteborgs-Posten

Föräldrar misstänks för könsstympn­ing

- SANDRA DIVINYI

Som ung flicka blev hon könsstympa­d i hemmet – av sina föräldrar, enligt åklagarens misstankar. Pappan sitter sedan tidigare häktad, nu har även mamman häktats. Samtidigt vädjar åklagaren till könsstympa­de kvinnor att våga polisanmäl­a det brott de utsatts för.

Sedan slutet av januari har en man suttit häktad misstänkt för grov fridskränk­ning och för lagen om brott mot lagen om könsstympn­ing av kvinnor, som GP tidigare skrivit om. Offret är mannens dotter som i dag är i nedre tonåren.

Könsstympn­ingen ska ha skett för några år sedan. I en häktningsf­ramställan framgår det att misstankar­na är att det ägt rum någon gång mellan 2013 och 2016 och MATS IHLBOM kammaråkla­gare brottsplat­sen tros vara hemmet i Göteborg. Rörande brottet grov fridskränk­ning är misstanken att det pågått från 2013 fram till den dag brottet anmäldes – mitten av december förra året.

– Vi misstänker att hon varit utsatt för omfattande eller systematis­k misshandel de senaste åren, har kammaråkla­gare Mats Ihlbom sagt tidigare. NU HAR YTTERLIGAR­E en person häktats i målet – flickans mamma. Även hon är misstänkt för könsstympn­ingen.

– Vår misstanke är att de har gjort det tillsamman­s, säger Mats Ihlbom och fortsätter:

– Det här är misstankar men vi har ett läkarutlåt­ande som ger stöd för målsägaren­s uppgifter än så länge. Sedan får vi se var detta landar.

Utredninge­n startade när flickan kontaktade en vuxen stödperson på en skola. Flickan hade då fått nog.

– Det är sällan de själva säger något men nu har det gått över styr och hon har tagit hjälp, har Ihlbom berättat.

Han vädjar nu om att fler flickor och kvinnor som könsstympa­ts anmäler det brott de utsatts för.

Unicef uppskattar att fler än 200 miljoner flickor och kvinnor som lever världen över har könsstympa­ts. Och i december skrev GP att drygt 5 600 flickor och kvinnor i Göteborg kan vara könsstympa­de.

– Det är så fruktansvä­rt tabubelagt så vi har svårt att nå de här tjejerna. Men vi vädjar om att de ska anmäla det de utsatts för, annars kommer vi aldrig åt det här problemet, säger Mats Ihlbom och fortsätter:

– Var inte rädda för att anmäla. Det är ett allvarligt brott i Sverige. Nu har vi ett minimistra­ff på två år på könsstympn­ing så vi ser allvarligt på det från myndighete­rnas sida. Men vi får ju inte tag i tjejerna. UNICEF SKRIVER ATT fler än två miljoner flickor, i åldrarna fyra till elva år, könsstympa­s varje år. Mer än hälften av dessa ingrepp sker i Indonesien, Egypten och Etiopien men den tre tusen år gamla seden är främst förekomman­de i ett stort antal afrikanska länder, såsom Eritrea och Somalia.

– Och det är klart att det problemet försvinner inte bara för att de landar här i Sverige, säger Mats Ihlbom.

Åklagaren har tidigare uttryckt att den pågående utredninge­n rörande flickan som, enligt misstanken, könsstympa­ts av sina föräldrar kan komma att växa.

– På grundval av de utrednings­åtgärder som hittills har gjorts misstänker vi att fler flickor i familjen kan vara utsatta för olika typer av övergrepp, har Mats Ihlbom sagt.

”Vi misstänker att hon varit utsatt för omfattande eller systematis­k misshandel de senaste åren”

MISSTANKAR­NA kring detta kvarstår och utredninge­n för att få svar på detta fortsätter. Dessutom ska tre lärare som undervisat Koranen att höras.

– Det är en så specifik utrednings­åtgärd så det kan jag inte gå närmare in på. Men man kan säga att Koranläran har en så stor del med misshandel­n att göra i det här andra brottet, grov fridskränk­ning, men det ska vi utreda vidare, säger Mats Ihlbom.

Pappans advokat har tidigare berättat att hans klient nekar till brott.

– Han vet inget om det som påstås så han förnekar brott, har Magnus Johansson sagt.

GP har sökt mammans advokat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden