Göteborgs-Posten

Våldtäktsu­tredning i Malmö läggs ner

- DANIEL KIHLSTRÖM

En våldtäktsu­tredning i Malmö läggs ner. Den påstådda grova våldtäkten utomhus har aldrig ägt rum och den anmälande kvinnan är nu misstänkt för falskt larm.

Åklagaren Lena Körner lägger ner en utredning gällande en anmälan om grov våldtäkt i Malmö. Anledninge­n är att inget brott har begåtts. Kvinnan har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Den påstådda grova våldtäkten skulle ha skett på Serenadgat­an den 28 december i fjol.

– Vi har sökt vittnen och vi har tekniskt bevisning. Det sammantage­t har visat att det inte har hänt, vilket hon även bekräftar. Hon har hittat på berättelse­n, säger Mats Karlsson, biträdande chef polisområd­e Malmö.

Teknisk bevisning samt vittnesför­hör gav inte stöd för vad som skulle ha hänt.

– Tvärtom. Teknisk bevisning och vittnesför­hör visar på att inget har hänt, säger Karlsson. KVINNAN ÄR NU själv misstänkt för brott. Hon har delgivits misstanke om falskt larm. Polisen vill inte uppge kvinnans förklaring till varför hon anmälde ett brott som aldrig hänt. Utredninge­n har tagit stora resurser från polisen.

– Runt 20 till 30 polisanstä­llda jobbar på brottsplat­sen de första dagarna för att sedan övergå till en mindre grupp utredare, som även jobbar med andra utredninga­r. Sedan har vi haft hjälp från nationellt forensiskt centrum (NFC) och gärningsma­nnaprofilg­ruppen har varit nere och tittat på alla ärenden, säger Mats Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden