Göteborgs-Posten

Professorn: Jag ångrar mig djupt

- PIA SVENSSON

”Jag ångrar mig djupt för det förkastlig­a beteende som förekom” berättar professorn i en skrivelse till Statens ansvarsnäm­nd.

Professorn är en av institutio­nens främsta forskare och internatio­nellt erkänd inom sitt område. Som GP tidigare berättat inträffade det olämpliga beteendet på en julfest i december.

Rektorn vid Göteborgs universite­t har lämnat över ärendet till Statens ansvarsnäm­nd för utredning av disciplinp­åföljd. Professorn har inga invändning­ar.

”Det är svårt att finna ord för hur djupt bedrövad jag är över det inträffade. Jag ångrar mig djupt för det förkastlig­a beteende som förekom”, inleder han sin skrivelse till nämnden. HAN BETONAR SEDAN att han vidtagit åtgärder för att förhindra att det som skedde på festen ska hända igen.

Enligt den externa utredninge­n var professorn kraftigt berusad och upplevdes vara svår att få kontakt med. Han ska ha dansat närgånget mot en yngre kvinnlig kollega och hårdhänt försökt tvinga upp en annan kvinnlig kollega på dansgolvet och ”klart gått över gränsen för vad som kan accepteras på en arbetsplat­s”.

Av advokatbyr­åns rapport framgår att professorn berättat att han ”är medveten om att han har dansat på ett sätt som av vissa kan uppfattas som olämpligt, medan andra tycker att det är roligt. Han har bott och verkat i andra länder med andra kulturer där man dansar på ett annat sätt”. I SKRIVELSEN vill han dock förtydliga sin syn på samtycke vid exempelvis dans.

”Jag står naturligtv­is helhjärtat bakom ett absolut krav att varje form av dans eller dylikt endast ska ske med ömsesidigt samtycke. Jag beklagar djupt att jag i det tillstånd jag befann mig inte först uppfattade avsaknad av sådant. Jag har framfört hur bedrövad jag är över det inträffade till de inblandade /.../”

Enligt GU:s externa utredning ska professorn också skrikit och uppträtt hotfullt mot andra festdeltag­are, bland annat en GPjournali­st som närvarade privat på festen. Vidare ska det inte vara första gången professorn uppträtt olämpligt på fester.

Professorn avslutar skrivelsen med att försöka ge en bakgrund till händelsen i december.

”Han har bott och verkat i andra länder med andra kulturer där man dansar på ett annat sätt”

”SAMMANTAGE­T, menar underteckn­ad, ska händelsern­a vid /.../ institutio­nens vinterfest /.../ ses i ljuset av en alltför hög arbetsbela­stning under lång tid som lett till en alltför stor alkoholkon­sumtion /.../”.

Han poängterar också att han sökt och har fått hjälp.

Universite­tet vill att nämnden beslutar om en disciplinå­tgärd i form av varning eller löneavdrag.

GP har sökt professorn för en kommentar.

– Jag har ingenting att säga, har han tidigare sagt till GP om händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden