Göteborgs-Posten

Svårt att kräva in ytterligar­e pengar

- VALDEMAR LÖNNROTH

Det är svårt att kräva in ytterligar­e pengar för obetalda jobb kopplade till den kommunala verkstadss­kandalen i fjol. Det visar den fördjupade undersökni­ngen av en revisionsf­irma.

GP avslöjade för ett år sedan att Gatubolage­t, numera Göteborgs stads leasing, inte bara hade servat kommunens fordon som det var tänkt. Verkstaden hade också under lång tid varit öppen för fordon som ägdes av kommunbola­gets chefer, anställda och deras anhöriga. Timprisern­a varierade mycket, i några fall saknades fakturor helt. GÖTEBORGS STADS LEASING lät revisionsf­irman PWC granska affärerna och visa på omfattning­en av de privata reparation­erna. Revisionsf­irman fick sedan göra en fördjupad granskning som nu är klar.

Den bekräftar i mycket bilden av de privata reparation­erna. De arbeten som mekaniker utförde har godkänts av överordnad­e. En chef på bolaget har under en tioårsperi­od lagt ut arbetsorde­r på 63 privata fordon kopplat till sig själv eller dennes anhörige. Ungefär hälften av dessa order är inte fakturerad­e i systemet. I datorsyste­met har man också funnits 104 arbetsorde­r kopplade till privata fordon där bara materialko­stnaderna är upptagna – inte arbetskost­naderna. I systemet har revisorern­a också funnit 800 makulerade order med bristfälli­g informatio­n.

Samtidigt skriver revisionsf­irman: ”I våra intervjuer har ingen medgett kännedom om svartbetal­ning och vi har ej funnit sådana indikation­er i vår epostgrans­kning.” MEN DET PÅGÅR samtidigt en förundersö­kning kopplad till verkstadss­kandalen, som GP har skrivit om tidigare.

Ordförande­n i Göteborgs stads leasing, Mats Arnsmar, hade bett revisorern­a titta på om det var möjligt att efterfaktu­rera de obetalda utförda verkstadsj­obben som var äldre än tio år. Här är svaret från PWC att det beror på om fordonen används i näringsver­ksamhet eller för privat bruk. Har fordonen använts för privat bruk gäller konsumentk­öplagen och där är preskripti­onstiden tre år – vilket lär vara fallet för många av dessa tjänster. Skulle kunden däremot inte räknas som konsument (privatpers­on) och vetat om att hen fått ett alldeles för lågt pris kan bolaget begära in pengar i efterhand. Den utförda tjänsterna kan också betraktas som skatteplik­tiga förmåner, förklarar utredninge­n.

– De här tre åren vi kan gå tillbaka har vi fakturerat för, det vi ville se var om vi kunde fakturera ytterligar­e. Och svaret här är att vi inte kommer att kunna driva in de fakturorna, säger Mats Arnsmar. – MEN VAD polisen kommer fram till i sin förundersö­kning vet vi samtidigt inte. Där kan de komma fram ytterligar­e fakta, tillägger tillförord­nade vd:n Birgitta Roos.

Birgitta Roos avslutar nu tjänsten som tillförord­nad vd för Göteborgs stads leasing, en uppdrag hon fick efter skandalen. Den nytillträd­de vd:n heter Johan Sävhage.

De utförda tjänsterna kan också betraktas som skatteplik­tiga förmåner, enligt utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden