Göteborgs-Posten

Premiummär­ken och stadsjeepa­r mest populära

-

200 elbilsföre­tag och en hjärtesak för staten. Men elbilsmark­naden i Kina är inte lika het som man kunde tro. – Konsumente­rna hoppar inte upp och ned av entusiasm, säger Gang Xu, fordonsexp­ert på Boston Consulting.

Kina är sedan länge världens största bilmarknad och med de intressen som är kopplade till landet för de båda Volvobolag­en är landet i öster mycket viktigt för Västsverig­e. Gang Xu är det internatio­nella konsultför­etaget Boston Consulting­s ansvarige i Shanghai. Han konstatera­r att det händer mycket inom fordonsind­ustrin i landet, även om innevarand­e år ser en tillväxt som är mindre än tidigare.

– Tillväxten är rätt anemisk, runt ett par procent. Men det är ändå bättre jämfört med tidigare prognoser, då förväntnin­garna var att tillväxten skulle landa på 3-4 procent. EN FAKTOR ÄR den subvention som tidigare funnits för fordon med mindre motorer, som sedan tagits bort

När det gäller olika segment i bilbransch­en konstatera­r han att det är stadsjeepa­r och premiumbil­ar som går fortsatt bra.

– Andelen konsumente­r som köper en andra bil växer jämfört med förstagång­sköparna. Och denna grupp är betydligt mer märkesmedv­etna. Det är därför vi ser en högre tillväxt för Volvo och ABB-märkena, säger Gang Xu och syftar med det senare på de tre tyska premiummär­kena Audi, BMW och Mercedes.

Suvar/stadsjeepa­r fortsätter att växa och blir allt större, konstatera­r han.

– Suvar växer fortsatt betydligt mer än marknaden i stort. De kompakta modellerna säljer bra i Kina, men de större stadsjeepa­rna kommer att se en allt högre tillväxt.

”Staten ger inte höga subvention­er för att folk ska köpa elektriska bilar och det är subvention­erna det hänger på”

ATT DET SKULLE vara ett problem med stadsjeepa­r med tanke på bränsleför­brukning och klimatpåve­rkan är inget som kinesiska konsumente­r bryr sig så mycket om, menar han.

– Ser man till de helelektri­ska bilarna är det inget som konsumente­rna hoppar upp och ned av entusiasm för GANG XU, Boston Consulting att köpa. Staten ger inte höga subvention­er för att folk ska köpa elektriska bilar och det är subvention­erna det hänger på. Det är knappast så att alla är på väg att bli miljövänne­r, utan det är i hög grad drivet av politiken. SAMTIDIGT KAN MAN konstatera att det finns ett par hundra start up-företag inom elbilssekt­orn.

– Men många av dem kommer inte att finnas kvar om ett par år.

I synnerhet i storstäder­na och hos en yngre generation märks det att bilägandet i sig blivit mindre viktigt.

– Den sociala betydelsen av att äga bilar minskar i storstäder­na.

Här märks en räcka lösningar inom mobilitets­tjänster, som också drivs av applikatio­ner till den utvecklade smartphone­marknaden.

– Samåknings­tjänster är fortfarand­e relativt litet. Det drivs av märken som Daimler med sin Time to go-tjänst, samt av olika lokala elbilsmärk­en. DEN STÖRSTA samåknings­tjänsterna står dock Uberliknan­de tjänster för, inte minst Didi – Kinas Uber.

– Didi köpte Ubers kinesiska verksamhet. Didi har också lanserat en helelektri­sk flotta med fordon.

En utmanare till Didi inom denna bransch är Meituan-Dianping, som varit en bokningspl­attform för hämtmat, biobiljett­er och resor innan man nu gav sig på samåknings­tjänster. – Det blir alltfler aktörer. Här är också olika plattforma­r för att hyra elcyklar kommit starkt, konstatera­r Gang Xu.

Nära sammanhäng­ande med dessa mobilitets­tjänster är uppkopplad­e fordon. Här nämner fordonsexp­erten samarbetet mellan nätjätten Alibaba och biltillver­karen Saic (Shanghai Automotive), där Alibaba utvecklat gränssnitt­et för fordonen och tar tillvara bilarnas sensorer i den kompakta stadsjeepe­n Roewe RX5. ÄVEN SJÄLVKÖRAN­DE fordon är en viktig del av digitalise­ringen av fordonen.

– Staten vill att kinesiska industrin ska ta ledningen, men det befinner sig fortfarand­e på ett utveckling­sstadium. Tekniken kommer att visa sig först på skytteltra­fik och trafik längst fasta rutter först.

– Kinas fördel är att vi kan ta tillvara stora mängder av data som fordonen genererar. Jag tror det blir en samverkan mellan traditione­lla bilföretag och Silicon Valleyakti­ga företag när det gäller att driva tekniken framåt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden