Göteborgs-Posten

Wallström om Gui Minhai: ”UD är mycket aktivt”

- MARIA DAVIDSSON PETER WALLBERG

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) undvek att kritisera Kina och att nämna den fängslade svensken Gui Minhai i utrikesdek­larationen. – Vi gör alltid det vi tror är bäst för de här personerna, säger hon.

Utrikesmin­istern påpekar att deklaratio­nen inte nämner några namn på andra fängslade svenskar utomlands heller.

– Det är ytterst ovanligt, säger hon.

Den förra Alliansreg­eringen nämnde dock den fängslade svensk-eritreanen Dawit Isaak i flera deklaratio­ner. DEN SENASTE TIDEN har Kina höjt tonläget mot Sverige efter det att regeringen krävt att den svenske förläggare­n Gui Minhai släpps. Wallström undvek hårda ord om Kina i riksdagens utrikesdeb­att.

Kina nämns bara kort på ett ställe i regeringen­s utrikesdek­laration. ”Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättighete­rna”, står det.

Wallström avvisar att hon

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) presentera­de i går regeringen­s utrikesdek­laration.

SPARSAM MED KRITIK.

skulle vara försiktig för att läget är känsligt.

– Jag är inte försiktig. Jag är tydlig med vad vi tycker måste ske om Kina ska vara en internatio­nell aktör och bli större och större i alla möjliga sammanhang. WALLSTRÖM försäkrar att utrikesdep­artementet är mycket aktivt och fortsätter att kräva Minhais frisläppan­de.

I utrikesdek­larationen hävdas att utrikesför­valtningen arbetar dygnet runt för svenskar i nöd.

Moderatern­as utrikespol­itiska talesperso­n Jonas Jacobsson Gjörtler gav sitt stöd till regeringen­s krav på att Gui Minhai ska friges.

Miljöparti­ets Valter Mutt kritiserad­e den kinesiska ■ ■ ■ ■ ■ ■ ledningen och undrade om den glömt bort hur starkt den kinesiske filosofen Konfucius betonade ”att lagar och inte ledarnas godtycke bör styra en stat”.

 ??  ?? Sveriges säkerhetsp­olitiska linje ligger fast. ”Vår militära alliansfri­het tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, står det.
”Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina, som resulterat i över 10 000...
Sveriges säkerhetsp­olitiska linje ligger fast. ”Vår militära alliansfri­het tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, står det. ”Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina, som resulterat i över 10 000...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden