Göteborgs-Posten

Fortsatt rysk påverkan på val i västvärlde­n

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

Ryssland är redan i gång med att påverka höstens mellanårsv­al till USA:s kongress – samt ett antal europeiska val, varnar amerikansk­a underrätte­lsechefer.

– Vi förväntar oss att Ryssland kommer att fortsätta att använda propaganda, sociala medier, falska identitete­r... och andra påverkansv­ägar för att förvärra de sociala och politiska klyftorna i USA, säger den nationelle underrätte­lsechefen Dan Coats.

Coats fällde sina kommentare­r vid en utfrågning om världsomfa­ttande hot inför senatens underrätte­lseutskott på tisdagen. I den deltog även CIA-chefen Mike Pompeo och FBI-chefen Christophe­r Wray.

De är överens om att Ryssland anser att de tidigare påverkansf­örsöken i USA varit framgångsr­ika och att man nu ser mellanårsv­alet i november som ett mål. MIKE POMPEO TROR dock inte att regelrätt hackning främst är att vänta, utan mer ett slags informatio­nskrig. Moskva använder sig i hög grad av falska konton på sociala medier och så kallade botar för sprida desinforma­tion, underminer­a förtroende­n för demokratin och öka politisk splittring, skriver The New York Times.

Virginiase­natorn Mark Warner, den högst rankade demokraten i utskottet, sade att just botar använts för att underminer­a FBI och justitiede­partemente­t, att få dem att framstå som fulla av partipolit­iskt präglade konflikter. Underrätte­lsesfärens varningar står i kontrast till vissa uttalanden från president Donald Trump, där han sökt avfärda anklagelse­rna om rysk påverkan under valrörelse­n 2016. Vid utfrågning­en i senaten framkom att Trump inte gett underrätte­lsechefern­a i uppdrag att specifikt bekämpa rysk påverkan. OCH DEN RYSKA strategin är inte begränsad till USA, enligt Dan Coats.

– Under 2016 ökade de takten. De drog fördel, en sofistiker­ad fördel, av sociala medier. Det gör de nu inte enbart i USA utan i Europa och kanske på andra platser.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK ?? UTFRÅGNING. FBI-chefen Christophe­r Wray, till vänster, och USA:s nationelle underrätte­lsechef Dan Coats anländer till senatens underrätte­lseutskott.
Bild: ANDREW HARNIK UTFRÅGNING. FBI-chefen Christophe­r Wray, till vänster, och USA:s nationelle underrätte­lsechef Dan Coats anländer till senatens underrätte­lseutskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden