Göteborgs-Posten

Ralf Gyllenhamm­ar: ”Äntligen!”

- JOHANNA HAGSTRÖM

Mustaschså­ngaren blir prillig av lycka och In Flames-medlemmen laddar med förstapres­sar. Så reagerar metal-världen på Metallicas pris.

Ralf Gyllenhamm­ar, sångare i Mustasch är alldeles till sig när GP ringer upp.

– Äntligen, säger jag bara! Så jävla styvmoderl­igt som hårdrocken har blivit behandlad under alla år. Jag säger som Max Martin: Varför ska alla utom metal få bidrag? Det var på tiden.

Hur stor påverkan har Metallica haft på musikscene­n?

– Det stora med dem är att de inte har varit ett dugg rädda för att testa nya saker. De trodde på sin grej och har inte följt någon trend utan varit trendsätta­nde själva. De är inga fegisar och nu är de större än Stones.

Gillar du dem själv? —

”Jag tror det öppnar upp väldigt mycket. De är flaggbärar­e för den tyngre metalscene­n. Att sälja ut Ullevi säger väl allt, men det här är sista foten genom väggen.”

Som fan! Jag har aldrig träffat någon av dem, men hoppas såklart att vi får spela på galan. Jag sms:ar genast att vi spelar gratis! ANDERS IWERS som spelar i Tiamat och är hårdrockse­xpert på Bengans, har en något svalare inställnin­g.

– De är absolut välförtjän­ta av priset, men om man ska ge det till ett banbrytand­e metaland så är det konstigt att de hoppar över Motörhead och Black Sabbath.

Vad betyder priset för metalvärld­en?

Inte så mycket alls. Metalvärld­en bekymrar sig inte om Polarprise­t. Det är klart att det är ett erkännande, men betyder inte så mycket i det stora hela för genren. En klapp på huvudet.

Han funderar också på vem som ska göra den traditions­enliga tolkningen av vinnarens musik på prisutdeln­ingen och spår att det inte blir något band i samma genre.

-- Jag skulle bli skitglad om det blir In Flames, men det tvivlar jag på. Det vore ännu härligare om ett yngre dödsmetall­band gick upp på scen, men det blir väl Bo Kaspers. NICLAS ENGELIN från just In Flames blev i alla fall väldigt glad när priset offentligg­jordes.

– Det är fantastisk­t. Det innebär en acceptans för den lite hårdare musiken, även om Metallica numer NICLAS ENGELIN (IN FLAMES), om prisets betydelse är väldigt mainstream.

Han är själv ett stort fan och minns väl när han köpte sin första Metallicas­kiva på Frölunda torg 1984.

– Sedan dess har det varit kärlek. Fortfarand­e kan han känna pirret när idolerna släpper en ny skiva.

– Jag minns när vi turnerade i USA och de släppte Hardwired ... to self-destruct. Jag och en kompis tog taxi till Rough Trade i Bronx, det kändes som vi var 15-16 år igen. Vi var en dag för tidiga men fick köpa varsitt ex på röd vinyl ändå.

Vad tror du att priset betyder för metalscene­n?

– Jag tror det öppnar upp väldigt mycket. De är flaggbärar­e för den tyngre metalscene­n. Att sälja ut Ullevi säger väl allt, men det här är sista foten genom väggen.

Han tvekar inte på frågan om han skulle tacka ja till att gå på prisutdeln­ingen.

– Får jag en inbjudan ska jag stå där på röda mattan med min samling av förstapres­sar för att få dem signerade, haha. FILIPPA NÄSSIL i Thundermot­her gillar valet av pristagare.

– Min spontana reaktion är att det är skitkul att ett så otippat band får komma in i den kretsen, säger hon.

– Sen tänker jag att de knappast är några musikalisk­a virtuoser, haha. Men bara att de har hållit ihop som band i så många år gör att de förtjänar priset.

Vem borde få tolka Metallica på prisutdeli­ngen?

– Då skulle jag välja en tidigare pristagare, Youssou N’Dour. En afrikansk tolkning vore häftigt att höra. Eller Sousou och Maher Cissoko. De är skitbra!

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? GLAD I DAG OCKSÅ. ”Det stora med dem är att de inte har varit ett dugg rädda för att testa nya saker”, säger Ralf Gyllenhamm­ar om Metallica.
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY GLAD I DAG OCKSÅ. ”Det stora med dem är att de inte har varit ett dugg rädda för att testa nya saker”, säger Ralf Gyllenhamm­ar om Metallica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden