Göteborgs-Posten

Många kom till GP Live

- aleXaNDer PIaUger alexander.piauger@gp.se

Ekonomi: Över 150 personer tog i går del av journalist­ik direkt från kulturaren­ans scen.

På onsdagskvä­llen var det premiär för den nya evenemangs­satsningen GP Live. Under rubriken ”Handelsrev­olutionens vinnare och förlorare” intervjuad­e GP:s reportrar gäster – och över 150 besökare tog del av journalist­ik som producerad­es direkt på scenen.

Allt mer handel flyttar från en fysisk butik, till en app eller sajt på internet. Men vem vinner och vem förlorar på förändring­en? Det var temat när GP Live hade premiär på Auktionsve­rkets kulturaren­a under onsdagskvä­llen.

Evenemange­t var det första i en serie där det är tänkt att GP:s nya och befintliga läsare ska kunna ta del av vår journalist­ik direkt ute i verklighet­en. På scenen intervjuad­e GP:s ekonomirep­ortrar Ida Johansson och Valdemar Lönnroth personer som är centrala i den pågående handelsrev­olutionen.

FÖRST UT PÅ scen var Pernilla och Niclas Nyrensten, som grundat funktionsk­lädesmärke­t Revolution Race. Företaget har växt helt utan butiker och i stället fokuserat på sociala medier i sin marknadsfö­ring. Bland annat har företaget låtit kunderna själva vara med och påverka produktern­a.

– Ganska tidigt efter att vi startat valde de rusty orange och candy pink som färger på produkter. Vi var väl lite oroliga först, men sedan fick vi in dem i butik och såg att de sålde väldigt bra. Så kunden vet vad kunden vill ha, säger Pernilla Nyrensten.

Även om hela företaget växte fram på internet och sociala medier – så planerar paret Nyrensten ändå att öppna fysiska butiker. Men då inte i traditione­ll mening, utan så kallade ”pop up stores” som bara finns tillfällig­t.

– Vi vill att kunden inte riktigt ska veta var den handlar, man kanske står inne i en butik men beställer från en skärm. Det är väldigt viktigt att vara både online och i den riktiga världen, säger Pernilla Nyrensen.

SENARE DISKUTERAS också hur digitalise­ringen kommer att påverka butiker och handlare i framtiden. Bland annat berättade Willys e-handelsche­f Shabnam Heidaripou­r om hur kedjan ska kunna konkurrera med amerikansk­a jättar. Handelsfor­skaren Jonas Hagberg menade att det i framtiden väntar skilda utmaningar beroende på vad man är för bolag.

– Digitalise­ringen ser väldigt olika ut i olika branscher. Till exempel är det olika förutsättn­ingar när det kommer till internatio­nalisering, eller när det kommer till varans karaktär och förutsättn­ingarna för distributi­on, säger Johan Hagberg.

Under den andra halvan av evenemange­t diskuterad­e stadsarkit­ekten Björn Siesjö, handelsfor­skaren Johan Hagberg och Vasakronan­s regionchef Kristina Pettersson Post hur staden Göteborg kommer att förändras i takt med att handeln förändras.

– I framtiden kommer vi kanske inte att konsumera lika mycket varor, utan mer av upplevelse­r. Restaurang­besök eller kultur. Lyckan ligger inte i prylar, och min gissning är att det kommer att leda till en mer kompakt stad med levande stråk och noder, säger Björn Siesjö.

Vasakronan­s Kristina Pettersson Post efterlyser en stad som är varierad och spännande. Det är genom att konkurrera med hjälp av en bra upplevelse som staden kan locka besökare trots den växande e-handeln.

– VI MÅSTE jobba med att inte likrikta staden, så att alla stråk inte är likadana. Staden ska konkurrera med upplevelse­n, annars kommer det vara bättre att handla på nätet, säger hon.

Satsningen på GP Live kommer att fortsätta – med fler evenemang som involverar läsarna och låter dem ta del av journalist­ik på plats i verklighet­en.

– Förändring­en av handeln är någonting som påverkar oss alla, både som kunder ute i butikerna men också hur vår stad förändras. Det är den typen av ämnen som vi hoppas kunna gå in närmare på vid varje GP Live. Vi hoppas att det kommer att vara lika många läsare framöver som vill komma och ställa nyfikna frågor, precis som de som var här ikväll, säger GP:s chefredakt­ör Christofer Ahlqvist.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? PREMIÄR FÖR GP LIVE. Niclas och Pernilla Nyrensten som ligger bakom klädmärket Revolution Race intervjuas av GP:s Valdemar Lönnroth.
Bild: PER WAHLBERG PREMIÄR FÖR GP LIVE. Niclas och Pernilla Nyrensten som ligger bakom klädmärket Revolution Race intervjuas av GP:s Valdemar Lönnroth.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden