Göteborgs-Posten

KOMMUNDIRE­KTÖR FICK 400 000 EXTRA

NYHETER: Göteborgs personaldi­rektör Karin Åhström fick sparken och en fallskärm på 95 000 kronor. Men genom att kringgå avtalet via sin mans bolag har hon fått ut 400 000 skattekron­or extra.

- MICHAEL VERDICCHIO michael.verdicchio@gp.se

Göteborgs personaldi­rektör Karin Åhström sparkades med en fallskärm på 95 000 kronor i månaden. Enligt avtalet ska alla hennes sidoinkoms­ter redovisas och dras av från fallskärme­n. Nu kan GP avslöja att hon kringgått avtalet via sin mans bolag – och fått ut 430 000 skattekron­or extra.

Karin Åhström sparkades omedelbart från sitt toppjobb som personaldi­rektör i Göteborg i mars 2017. Bakgrunden ska ha varit meningsski­ljaktighet­er på arbetsplat­sen. I och med uppsägning­en fick Karin Åhström rätt till en fallskärm på 95 000 kronor i månaden i upp till 18 månader, utöver uppsägning­stiden på sex månader. Allt finansiera­t av skattebeta­larna. Skulle hon arbeta under fallskärms­tiden måste hon dock redovisa detta till Göteborgs stad så att detta kan dras av.

”Vederlaget ska samordnas och avräknas mot annan inkomst direktören uppbär från anställnin­g eller från egen verksamhet under perioden för avgångsved­erlagets utbetaland­e. Det åvilar direktören att hålla staden skriftligt underrätta­d om sina inkomstför­hållanden” står det i Karin Åhströms avtal med Göteborgs stad. FÖLJAKTLIG­EN STÅR DET i avtalet att avgångsved­erlaget kan minskas eller helt dras in om Karin Åhström ”förvärvsar­betar i väsentlig omfattning åt sig själv eller åt någon annan och inte tar ut skälig ersättning för detta arbete”.

I februari 2018 skickade Karin Åhström för första gången en sådan redovisnin­g till Göteborgs stad. Hon meddelade då att hon efter den 1 maj 2018 anställs som H R-direktör för Region Västernorr­land, som innebär att avgångsved­erlaget kommer kvittas mot den kommande lönen.

Vad hon däremot utelämnat är att hon mellan september 2017 och februari 2018 arbetat som konsult i Alingsås kommun. Enligt avtalet med Alingsås, som GP tagit del av, har Karin Åhström personlige­n anlitats för bland annat rådgivning och chefsstöd till en kostnad av 1 500 kronor i timmen.

– Jag och kommunen var i behov av chefsstöd förra sommaren och utifrån det gjordes en direktupph­andling där hon var den mest lämpade, säger Alingsås kommundire­ktör Susanne Wirdemo som underteckn­ade avtalet. BETALNINGE­N FÖR TJÄNSTERNA har skett direkt till ett kommanditb­olag som ägs av Karin Åhströms man. Sammanlagt har Alingsås betalat ut drygt 430 000 kronor till bolaget för hennes tjänster. Enligt Göteborgs stad däremot har Åhström inte redovisat uppdraget i Alingsås, vid sidan av sin skattefina­nsierade fallskärm.

– Vi har inte tagit del av någon sådan informatio­n, säger Helen Rubensson, personalch­ef på Göteborgs stad. NÄR GP NÅR Karin Åhström, som tidigare haft ledande positioner i bland annat Halmstads kommun, Banverket och Apoteket AB, bekräftar hon att hon anlitats som rådgivare för Alingsås kommundire­ktör sedan september 2017. Hon tycker dock inte att hon behövt redovisa detta till Göteborgs stad.

– Jag fick en förfrågan från Alingsås om att utföra tjänster efter att min anställnin­g i Göteborg gick ut. Och så gjordes en bedömning i Alingsås om att det inte fanns möjlighet att ha mig som anställd, utan man gjorde så här i stället. Men jag har inte fått ut någon lön, säger Karin Åhström till en början.

Alingsås kommun har fakturerat­s och betalat över 430 000 kronor för dina tjänster. Varför har du inte redovisat det till Göteborgs stad?

– Det är inte mig personlige­n som Alingsås har anlitat. Det är ett kommanditb­olag, säger Karin Åhström.

Fast i avtalet står det att det är dig personlige­n, Karin Åhström, som man anlitat som rådgivare. Och att timfakture­ring för dina tjänster sker direkt till ett bolag som din man äger.

– Ja, men jag har inte tagit ut någon lön. Jag har inte haft någon chans att plocka ut det.

Men det är ändå pengar som tillfaller dig och din man, efter arbete som du utfört. Är inte det en inkomst som du borde redovisa till Göteborgs stad?

– Jag har inte tagit ut någon lön från bolaget så jag har inte haft någon inkomst. Det kommer synas i min deklaratio­n att jag inte tagit ut någon lön. Hade jag haft det, hade jag samordnat det med Göteborgs stad.

Men avtalet gäller ju även om du utför arbete och inte tar ut ersättning för detta. Är detta ett sätt att försöka kringgå reglerna kring ditt avgångsved­erlag?

– För det arbete som jag gjort, så har det inte funnits möjlighet att betala ut någon ersättning till mig för 2017. Jag har inte mer att ge dig.

Jan Turvall, lektor på Göteborgs universite­t och expert på förvaltnin­gsrätt, tycker att agerandet är ett solklart fall av att kringgå reglerna.

– Att pengarna slussas till hennes mans konto och huruvida det skattas i år eller nästa år spelar ingen roll. Det är hon som utfört uppgiftern­a. Det är helt uppenbart att detta är ett sätt att försöka kringgå avtalet med Göteborgs stad. Det är nästan att jämföra med skattefusk, säger Jan Turvall. ENLIGT GÖTEBORGS STAD kommer man efter GP:s granskning att kontroller­a Karin Åhströms uppdrag i Alingsås. Vad det kan innebära vill man dock inte gå in på i nuläget.

– Vi ser att vi har anledning att utreda dessa uppgifter. Vad det eventuellt kan innebära kan jag ännu inte gå in på, säger Helen Rubensson på Göteborgs stad.

 ?? Bild: JULIA SJÖBERG OCH MAGNUS SUNDBERG ?? SPARKAD. Karin Åhström fick förra året sluta som personaldi­rektör i Göteborg. Det gav henne rätt till en stor fallskärm.
Bild: JULIA SJÖBERG OCH MAGNUS SUNDBERG SPARKAD. Karin Åhström fick förra året sluta som personaldi­rektör i Göteborg. Det gav henne rätt till en stor fallskärm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden