Göteborgs-Posten

Positiv till nytt betygssyst­em

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se

NYHETER: Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) vill göra om betygssyst­emet i grund- och gymnasiesk­olan så att elever inte mäts från sin sämsta prestation. Desutom vill regeringen ge ytterligar­e sex miljarder årligen till skolan.

regeringen vill göra om betygssyst­emet i grundoch gymnasiesk­olan så att mindre vikt läggs vid enskilda misslyckan­den. dessutom välkomnar utbildning­sministern att Skolverket nu ska skriva om betygens kunskapskr­av.

GP har i en rad artiklar belyst elevstress­en i skolan. Utbildning­sministern håller med om att utveckling­en är oroande.

Han menar att elevernas mående har varit den stora bortglömda förklaring­en till den långsiktig­a nedgången i svenska elevers skolpresta­tioner.

– Vi är ett av världens rikaste länder, samtidigt som barn mår allt sämre. Det är klart att det påverkar skolresult­aten, men det påverkar också framtiden för väldigt många unga människor som bryts ner redan i ungdomsåre­n.

Gustav Fridolin menar att vuxenvärld­en måste hjälpa unga att ställa rimliga krav.

– Jag har själv jobbat som lärare, och där kunde man möta dels killar som hade gett upp och dels tjejer som var övertygade om att de behövde högsta poängen på varje prov och kurs. Jag tror att hela vuxenvärld­en måste hjälpas åt och förändra den sjuka statussyn som vi matar unga människor med.

På frågan vad regeringen vill göra för att motverka skolstress­en hänvisar Gustav Fridolin till den förstärkta statliga finansieri­ngen av skolan, som regeringen tagit initiativ till.

Bland annat kommer skolan från och med år 2020 få ytterligar­e sex miljarder årligen.

– En av anledninga­rna till vår investerin­g är att vi ska kunna anställa fler, så att lärarna får avlastning. Det är främst lärare som möter stressade elever i det dagliga arbetet.

Hur kan ni garantera att pengarna används till att minska just stressen?

– Det är upp till varje skola att använda pengarna där det finns störst behov i verksamhet­en.

I mars meddelade Miljöparti­et att de vill göra den växande ohälsan bland barn och unga till en valfråga. Enligt Gustav Fridolin vill partiet bland annat öka tidigare insatser i skolan och minska köerna i barn- och ungdomspsy­kiatrin.

I GP:s artikelser­ie framförs kritik mot nuvarande betygssyst­em. Ett enda misslyckan­de på ett delmoment kan göra att eleven inte når upp till ett visst betygssteg.

Enligt Gustav Fridolin kommer regeringen under våren tillsätta en utredning som ska se över betygen i både grundskola­n och gymnasiet.

– Det är viktig att komma bort ifrån att elever upplever att de mäts utifrån deras sämsta prestation. Vi vill även plocka bort kursbetyge­n i gymnasiet och inför ämnesbetyg istället. Både dessa åtgärder skulle kunna minska stressen som är kopplade till betygen.

Ett annat problem som lyfts fram i GP:s artiklar är komplexa och otydliga kunskapskr­av.

Borde betygens kunskapskr­av skrivas om?

– Ja. Jag har gett Skolverket i uppdrag att föreslå kontinuerl­iga förändring­ar av läroplaner och kursplaner, inklusive kunskapskr­aven. Det handlar om att kraven kan bli väldigt abstrakta, och svåra att förstå.

Skolverket meddelade i januari att de ska ta fram nya råd för att underlätta lärares betygsättn­ing – råd som ska presentera­s under hösten. Dessutom ska även kunskapskr­aven ses över.

I en utvärderin­g av betygen i sjätte klass har Skolverket slagit fast att de ökar stressen bland eleverna. Samtidigt slog Skolverket fast att betyg i årskurs sex gör det enklare att upptäcka elever som behöver extra stöd. Dessutom ska eleverna ha blivit mer motiverade att prestera bättre i skolan.

givet att betyg tros öka skolstress­en – borde de vara kvar?

– Ja. Betygen är nyligen infört och att hålla på att rycka och riva i det systemet är jag orolig för.

 ??  ?? vill FÖrändra. Utbildning­sminister Gustav Fridolin vill att betygssyst­emet görs om för att minska pressen och stressen bland elever.
vill FÖrändra. Utbildning­sminister Gustav Fridolin vill att betygssyst­emet görs om för att minska pressen och stressen bland elever.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden