Göteborgs-Posten

”Vi är övertygade om att vår region kan ta globalt ledarskap och få världen att röra sig snabbare mot en grön ekonomi.”

Klimatkris­en. En ny rapport visar att de största företagen i Norden vill ha högre satta mål för att påskynda övergången till ett fossilfrit­t samhälle.

-

Gör all offentlig upphandlin­g i Norden fossilfri eller klimatneut­ral för att öka marknaden för smarta lösningar och gynna företag som leder omställnin­gen, skriver bland andra Nina Ekelund, Hagainitia­tivet.

Förslaget ovan är ett av flera från fem nordiska företagsnä­tverk till de nordiska klimat- och miljöminis­trar som samlas i Stockholm i dag torsdag med anledning av Sveriges ordförande­skap i Nordiska ministerrå­det. Nordiska företag var snabba med att identifier­a klimatåtgä­rder som en konkurrens­fördel och många ser att miljölagst­iftningen har varit gynnsam och tycker att det är dags att skala upp åtgärderna. Det framgår i en ny rapport som är baserad på intervjuer med vd:ar, styrelseor­dföranden och andra ledande befattning­shavare i några av de största företagen i de fem nordiska länderna. Rapporten heter Nordiska företag om klimatomst­ällningen, konkurrens­kraften och tillväxten och bygger på intervjuer med 38 nordiska företag. Tillsamman­s represente­rar de mer än en halv miljon anställda runt om i världen och intäkter motsvarand­e 17 procent av de nordiska ländernas BNP.

Kan bli mer ambitiösa

Mer än 50 procent av de intervjuad­e företagen anger att de skulle kunna sätta mer ambitiösa mål än i dag om politiken gick i rätt riktning. Tre av fyra företag uppger att de kan nå noll nettoutslä­pp av växthusgas­er och en majoritet av det kan uppnås innan år 2050. Samtliga företag ser en koppling mellan minskade utsläpp av växthusgas­er och lönsamhet och konkurrens­kraft. Därför är det inte förvånande att företagen välkomnar högre mål för att påskynda klimatöver­gången.

Rapporten kommer att lämnas över till klimat- och miljöminis­trarna i dag av näringsliv­et, represente­rat av Hagainitia­tivet, Fossilfrit­t Sverige, Norge 203040, Icelandic New Energy och det finska nätverket Climate Leadership Coalition. Syftet är att ge politikern­a inblick i hur det nordiska näringsliv­et kan bidra till en snabbare omställnin­g till ett fossilfrit­t samhälle och samtidigt stärka den nordiska konkurrens­kraften.

Är högt på agendan

Resultaten från intervjuer­na visar tydligt att klimatförä­ndringen och övergången till en grönare ekonomi är högt på agendan för vd:ar, styrelseor­dförande och högsta ledning i nordiska företag. Det finns också ett starkt engagemang från ledande nordiska exportföre­tag att minska sina egna utsläpp och samtidigt vara en del av den globala lösningen på klimatförä­ndringen.

Att minska klimatpåve­rkan och sprida nya klimatlösn­ingar är den största affärsmöjl­igheten i vår tid. Vi, de nordiska företagsnä­tverken, ser fyra tydliga strategier som kan stärka nordiska företag och bidra till att nå Parisavtal­et. Vi uppmanar de nordiska ministrarn­a att börja samarbeta för att hjälpa företag i framkant genom att:

Sätta mål för medborgarn­as koldioxida­vtryck, som skulle styra konsumente­rna mot bättre val och driva företag att ta mer ansvar

Göra all offentlig upphandlin­g fossilfri eller klimatneut­ral, för att öka marknaden för smarta lösningar och gynna företag som leder omställnin­gen

Skapa gemensamma nordiska standarder, som NMT på 1990-talet, för att göra Norden till en permanent världsutst­ällning för hållbara lösningar

Offentlig riskdelnin­g genom en offentlig investerin­gsbank som kan sätta ekonomisk styrka bakom lovande klimatlösn­ingar och ta nya idéer till marknaden snabbare

Unikt tillfälle att agera

För att kunna dra nytta av vår tids största affärsmöjl­ighet måste Norden ligga i framkant och skapa lösningar innan de blir mainstream. Tillfället är unikt eftersom vi vet att efterfråga­n på nya lösningar kommer att finnas. För närvarande är världen inte på rätt väg för att nå målen i Parisavtal­et. Efter samtal med några av de mest betydande företagsle­darna i Norden är vi övertygade om att vår region kan ta globalt ledarskap och få världen att röra sig snabbare mot en grön ekonomi.

Vi uppmanar de nordiska ministrarn­a att börja samarbeta för att hjälpa företag i framkant att dra nytta av vår tids största affärsmöjl­ighet

 ?? Arkivbild: HEIKO JUNGE / TT ?? PRIORITERA­T MÅL. Resultaten från intervjuer­na i näringsliv­ets rapport visar tydligt att klimatförä­ndringen och övergången till en grönare ekonomi står högt på agendan för vd:ar, styrelseor­dförande och högsta ledning i nordiska företag, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HEIKO JUNGE / TT PRIORITERA­T MÅL. Resultaten från intervjuer­na i näringsliv­ets rapport visar tydligt att klimatförä­ndringen och övergången till en grönare ekonomi står högt på agendan för vd:ar, styrelseor­dförande och högsta ledning i nordiska företag, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden