Göteborgs-Posten

Kocken Alexandra Zazzi bjuder på livsfarlig­t goda mandelkako­r från Mexiko.

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

-

Hej!

Tog del av ditt recept på majonnäs som jag gärna skulle använda mig av, men jag har ett problem (som jag förmodlige­n delar med många, många andra): vi är bara två personer i vårt hushåll.

Och en halv liter majonnäs ... inte en chans. Även om jag halverar receptet; 2,5 dl är för mycket! Och en fjärdedel skulle innebära en halv äggula, hmm. Så en fråga, hur länge håller sig majonnäsen i kylen utan att bli dålig? CHRISTINA

Hej Christina!

Majonnäsen håller en vecka i kylskåp, förvara i burk med lock.

Ja, det är ibland ett litet dilemma med få personer i ett hushåll. Du kan ju, precis som du säger, göra en halv sats och kommer kanske att upptäcka att den är så god att den försvinner ändå. El- ler varför inte passa på att bjuda över någon kär vän på middag en av dagarna?

Hej Alexandra!

Jag älskar att baka, mest rejäla grejer som surdegsbrö­d vilka alla blir lyckade. När jag däremot försöker mig på finliret som till exempel småkakor så blir det inte lika bra. Jag vet inte vad jag gör för fel, men kakorna blir aldrig så spröda som jag tycker att de ska vara. Jag har prövat olika recept men resultatet blir ungefär detsamma.

De kakor jag med oförminska­d optimism ger mig på är bondkakor och chokladsni­ttar; de där snedskurna med pärlsocker på. Smaken sitter men inte sprödheten.

Tacksam om du kan ge mig tips på hur jag ska gå tillväga för lyckat kakbak. HÄLSNING, BAKTANTEN

Hej bästa Baktant!

Det finns en del husmorskne­p för att öka sprödheten hos kakorna.

Tänk på att inte knåda degen för länge, då blir kakorna sega. Arbeta i stället snabbt ihop degen till en boll.

Själv kyler jag kakdegen inplastad i kylskåp minst en timme innan jag snabbt formar till kakorna och lägger på plåt. Jag bakar alltid i mitten i ugnen på varmluft och låter svalna på plåten. Kakorna blir alltid spröda. Jag förvarar dem därefter i lufttäta burkar med en matsked ris i botten. Riset suger åt sig fukt.

Jag har även hört att man kan byta ut eventuell vätska mot iskallt sodavatten eller ägget i mördegen mot iskall vodka.

Här kommer ett av mina älsklingsr­ecept som jag faktiskt hade med i min senaste kokbok. Helt livsfarlig­t goda!

Gör gärna så här:

Ta alla mandlarna och rosta i torr panna cirka 5-8 minuter. Skaka ofta så att de blir jämnt rostade och får lite färg men inte bränns . Låt svalna. Plocka ut 25 mandlar och lägg åt sidan.

Ta en matberedar­e med knivtillsa­ts och kör övriga mandlar till ett grovt pulver, lyft ur och lägg i en skål.

Du behöver inte diska ur matberedar­en. Lägg i smör, socker, florsocker och kärnor från den urskrapade vaniljstån­gen. Kör fem minuter på hög hastighet så att sockret löser sig i smöret. Ta en slickepott, samla ihop smöret till mitten och kör ytterligar­e någon minut.

Häll smörblandn­ingen i en rundbottna­d skål. Ta en elvisp och vispa i mjölet på lägsta hastighet tillsamman­s med saltet. Vispa slutligen i de hackade mandlarna.

Vänd ihop degen några gånger med slickepott, lägg den i en 3 liters-plastpåse och platta ut påsen till cirka 1-1,5 cm tjocklek. Förslut så att all luft kommer ut och låt vila i kylskåp minst två timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Börja rulla bollar genom att först skära rutor 2x2 cm, platta ut i handen, lägg en mandel i mitten och rulla ihop till en boll.

Häll florsocker i en stor skål och lägg i bollarna allt eftersom du rullar.

Fodra två plåtar med bakplåtspa­pper och lägg på de florsocker­täckta bollarna. De sväller inte särskilt mycket.

Grädda 15-20 minuter. Kakorna är färdiga när de börjar bli gyllene. Ta ut och strö rikligt med florsocker över med hjälp av en finmaskig sil. Låt svalna.

Kakorna ska förvaras torrt och håller ett par veckor i rumstemper­atur. Det går utmärkt att frysa både deg och färdiga kakor. Fryser du dem färdiga kan du med fördel strössla lite florsocker på toppen vid servering.

 ??  ??
 ?? Mejla till mat@gp.se
eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg. ??
Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden