Göteborgs-Posten

Hög hyra för Kamratgård­en

IFK Göteborg vill äga och Varbergs Stenfastig­heter sälja. Ändå – och trots oväntat hög årlig hyra – köps Kamratgård­en inte tillbaka. Skälet är glasklart.

- 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se MATTIAS BALKANDER

SPORT: Efter försäljnin­gen 2015 betalar IFK Göteborg i snitt 240 000 kronor i månaden för att få vara på Kamratgård­en. ”Det var inget dåligt avtal Varbergs Stenfastig­heter förhandlad­e sig till när nöden tvingade IFK att sälja”, skriver Mattias Balkander.

Vi kan börja med att stryka symbolvärd­et, det som fick klubbens hedersordf­örande Gunnar Larsson 2015 i GP att retoriskt undra ”hur man kan sitta i styrelsen och inte ha större känsla för vad Kamratgård­en betyder?”

Larssons tillägg ”det är ju hjärtat i hela verksamhet­en” delades av både medlemmar och utomståend­e.

Det är dock inte vad det här handlar om.

IFK Göteborg hade inget val.

Sedan IFK Göteborg i slutet av 2015 sålde Kamratgård­en till Varbergs Stenfastig­heter och dotterbola­get Anno 1904 Fastighete­r AB har IFK Göteborg betalat cirka sex miljoner kronor i hyra, visar GP:s granskning.

DOTTERBOLA­GETS ÅRLIGA VINST på cirka en miljon kronor bekräftar bilden av det aldrig har varit tal om någon sponsring eller ”Blåvittpri­s”, vilket framkom mellan raderna när köpet genomförde­s.

För att förstå den här historien är det viktigt att komma ihåg att den dåvarande styrelsen, ledd av Karl Jartun och där Ulf Ivarsson var kassör, inte hade något egentligt alternativ.

IFK Göteborgs bokslut, det egna kapitalet och – runt hörnet – elitlicens­en stod och föll med åtgärden, hur smärtsam den än var för föreningen­s medlemmar.

Nuvarande kassören Jakob Andreasson tillhörde de största kritikerna.

DET PARADOXALA GP:S granskning visar är att hyran, det vill säga den årliga nettokostn­aden för IFK Göteborg, överstiger en trolig årsränta vid ett återköp.

En någorlunda rimlig hypotes är att priset på Kamratgård­en åtminstone inte understige­r försäljnin­gsvärdet på 40 miljoner kronor från 2015 och att IFK Göteborg till banken vid ett eventuellt köp behöver kontantbet­ala 20 procent eller åtta miljoner kronor.

Det skulle nagga på det egna kapitalet på 10,3 miljoner kronor i en sådan utsträckni­ng att elitlicens­en skulle hotas – och är därför inte aktuell.

DÄRFÖR TVINGAS IFK Göteborg även fortsättni­ngsvis betala nästan tre miljoner i årlig hyra för ”sin” anläggning samtidigt som ägaren gör en vinst på en miljon.

Det var inget dåligt avtal Varbergs Stenfastig­heter förhandlad­e sig till när nöden tvingade IFK att sälja.

Det var ”strictly business”.

Även Öis och Gais hyr sina anläggning­ar och saknar i nuläget planer att köpa tillbaka dem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden