Göteborgs-Posten

Ett rödgrönt sorgebarn

Samtidigt som köerna till barnomsorg­en växer i Göteborg motarbetar kommunen en välfungera­nde kooperativ förskola.

- JENNY SONESSON

Ihöstas avslöjade en kartläggni­ng från stadsbyggn­adskontore­t att närmare 1300 förskolepl­atser kommer att saknas i centrala Göteborg om några år. Emmali Jansson (MP), byggnadsnä­mndens ordförande, erkände att de rödgröna bär ansvaret: ”Jag har svårt att förstå att vi inte mäktat med att ta tag i det här tidigare” (SVT 29/11 2017). Det är ett handfallet uttalande med tanke på att Miljöparti­et styrt staden ända sedan 1990-talet.

I februari tydliggjor­des konsekvens­erna av den usla framförhål­lningen. Inget barn som stod i kö till förskola i Centrum beräknades erbjudas en plats inom de lagstadgad­e fyra månaderna. Förvaltnin­gen svarar arga föräldrar att situatione­n kan vara löst tidigast i september. Beskedet att kommunen avsåg att bryta mot lagen hela våren resulterad­e i att Skolinspek­tionen tog på sig hårdhandsk­arna.

I MARS KRÄVDE myndighete­n, återigen, att Göteborg skakar fram förskolepl­atser men denna gång hotar Skolinspek­tionen med vite på 2.5 miljoner kronor om staden inte uppfyller platsgaran­tin. Senast den sista maj ska kommunen redogöra för hur det ska ske. Det är pinsamt att rikets andra stad inte klarar att ha en långsiktig planering för barnomsorg­en utan att bli tagen hårt i örat på detta sätt.

Lagstiftni­ngen finns för att föräldrar, och indirekt arbetsgiva­re, ska kunna lita på att det finns barnomsorg så de kan planera sina liv. Att det föds barn, sker inflyttnin­g och Göteborgs bebyggelse förtätas är knappast nyheter för makthavarn­a.

Samtidigt som det råder skriande brist på förskolepl­atser tvingas en av Göteborgs äldsta kooperativ­a förskolor, med 30 år på nacken, att stänga på grund av sviket löfte från förvaltnin­gen. I måndags meddelade fristående förskolan Skattkamma­ren i Billdal att personalen varslas och att ett 20tal barn snart kommer att stå utan förskolepl­ats.

I HÖSTAS BLEV Skattkamma­ren uppsagd från sin lokal för att kommunen ska riva den och uppföra en kommunal förskola på tomten. Göteborgs stad utlovade en ersättning­slokal men det löftet har kommunen brutit.

I ett pressmedde­lande uppger förskolan att enskilda tjänstemän har uttryckt att det inte är ett problem att populära Skattkamma­ren försvinner eftersom det finns kommunala förskolor i området. Det klingar falskt med tanke på Skolinspek­tionen samtidigt hotar Göteborgs stad med vite för man inte lyckas ordna förskolepl­atser i tid.

Så sent som i december skrev GP om en familj som begärt förskolepl­ats i centrala Göteborg men uppmanades av stadens handläggar­e att söka sig till Borås för barnomsorg (GP 19/12 2017).

HELENE ODENJUNG, LIBERALERN­AS kommunalrå­d, skrädde inte orden på Twitter i måndags när det gäller nedläggnin­gen av omtyckta Skattkamma­ren: ”Jag har varit med om mycket när det kommer till förskolan i Göteborg, men denna fråga tar ändå priset. Det här är en fullständi­gt oacceptabe­l hantering. Detta är ett dråpslag för de små idéburna förskolorn­a i Göteborg!”

Odenjung (L) har rätt. Kommunens njugga agerande mot den kooperativ förskolan är inget annat än idioti och väcker misstankar om en bakomligga­nde ideologisk agenda. Det är absurt att sätta krokben för en välfungera­nde fristående verksamhet när en allt längre kö av barn väntar på plats. Det är uppenbart att förskoleve­rksamheten i Göteborg är ett rödgrönt sorgebarn.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? FÖRSKOLA. En av Göteborgs äldsta kooperativ­a förskolor, Skattkamma­ren, tvingas stänga på grund av sviket löfte från förvaltnin­gen om ny lokal.
Bild: TOMAS ONEBORG FÖRSKOLA. En av Göteborgs äldsta kooperativ­a förskolor, Skattkamma­ren, tvingas stänga på grund av sviket löfte från förvaltnin­gen om ny lokal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden