Göteborgs-Posten

Arbetsplat­ser ska inte anpassa sig till religiösa krav

- ALEKSANDRA BOSCANIN 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é DOHNVDQGUD ERVFDQLQ#JS VH

ATT INTE BLI trakassera­d på grund av sin religion är en självklarh­et. Därifrån till att kunna bete sig – eller klä sig – som man vill på en arbetsplat­s på grund av sin tro är steget långt. Det är upp till var och en att välja hur man vill leva sitt liv, men man får då acceptera att vissa beslut kan leda till att ens chanser på arbetsmark­naden minskar. Ett sådant beslut kan vara att klä sig i heltäckand­e kläder, vilket på vissa arbetsplat­ser inte är förenligt med hygienföre­skrifter, eller att vägra ta personer av motsatt kön i hand.

I en sekulär stat kan det låta som en självklarh­et att arbetsgiva­re inte ska tvingas anpassa sig efter arbetstaga­res religiösa övertygels­er, men så är dessvärre inte alltid fallet. Vi har till exempel händelsen med den man som inte fick komma på arbetsinte­rvju efter att det blivit känt att han inte tar kvinnor i hand. I sitt arbete skulle han hamna i situatione­r där det kan vara aktuellt att skaka hand. Företaget hävdade att en nekad handskakni­ng kan skapa konflikt med de kvinnor som mannen skulle komma i kontakt med.

ÄRENDET GICK TILL den statliga myndighete­n Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) som i ett tillsynsbe­slut daterat 9/5 förra året hävdar att företaget gjort sig skyldig till indirekt diskrimine­ring. I sin bedömning beaktade myndighete­n ”det tungt vägande samhällsin­tresset att förhindra att personer på grund av sin religion utestängs från arbetslive­t”. DO tycks dock inte ha beaktat det faktum att de kvinnor som mannen inte vill hälsa på skulle utsättas för diskrimine­ring. Att inte vilja ta personer av motsatt kön i hand ger uttryck för en syn där kvinnor och män inte är jämställda.

Under onsdagen avgjordes en liknande fråga i Arbetsdoms­tolen. Det är första gången som frågan prövas i högsta instans och domen hade därför kunnat bli vägledande för liknande fall.

En kvinnlig lärarvikar­ie i Helsingbor­g vägrade – på grund av sin religiösa övertygels­e – att skaka hand med sina manliga kollegor. Ett agerande som inte gick i linje med skolans värdegrund, vilket påtalades av rektorn. När kvinnan fick veta hur skolan såg på könsdiskri­minering valde hon att lämna mötet. Vikarien ansåg att hon blivit utsatt för diskrimine­ring av skolan och har därefter företrätts av sitt fackförbun­d Unionen.

ARBETSDOMS­TOLEN AVSLÅR UNIONENS talan, eftersom fackförbun­det ”inte har förmått visa” att skolan ”har uppställt ett krav på att handhälsa även på manliga kollegor”. Även om lärarvikar­ien själv skulle ha uppfattat att sådana krav ställdes när rektorn hänvisade till skollagen och läroplanen har hon – genom att lämna rummet – medverkat till att frågan inte kunde redas ut.

Det faller alltså på grund av juridiska teknikalit­eter och det har inte gjorts någon prövning av huruvida ett krav på handhälsni­ng strider mot diskrimine­ringslagen. Det är svårt att se att domen skulle bli prejudicer­ande.

Även om domen inte föll ut till lärarvikar­iens fördel är otydlighet­en problemati­sk. Arbetsgiva­re ska inte behöva kompromiss­a med företagets arbetssätt på grund av anställdas behov av att manifester­a sin religiösa övertygels­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden