Göteborgs-Posten

Människors hälsa värd att värna med miljözoner

- Mattias Goldmann

Miljözoner för personbila­r är en viktig pusselbit för bättre hälsa, miljö och klimat. De förtjänar en saklig och bred debatt som utgår från fyra fakta, skriver Mattias Goldmann, Tankesmedj­an Fores. Replik Miljözoner, 10/4

Vi bör ha en ordentlig debatt om möjlighete­n att införa miljözoner i Göteborg och andra städer. Så långt har Vägvalet rätt i sin debattarti­kel - men debatten bör utgå från fyra fakta:

1. Miljözoner för personbila­r införs fullt ut tidigast 2022, över 20 år efter att kommuner fick införa miljözoner för att stänga ute dieseldriv­na lastbilar med höga utsläpp. 2022 ger också relativt lång förberedel­setid för den som vill avyttra en bil som inte klarar kraven, och under tiden ökar tillgången på bättre begagnade miljöbilar snabbt.

2. Kommunen bestämmer. I dag måste kommunerna välkomna alla bilar oavsett hur mycket de släpper ut, oavsett hur dålig luftkvalit­eten är eller hur stark folkviljan är för att förbättra den. Med miljözoner får kommunerna äntligen bestämma över sina egna gator – en stor valfrihets­reform och en viktig förstärkni­ng av det kommunala självstyre­t som inte minst lokalt baserade partier bör välkomna.

3. Moderna bilar välkomnas. Bensinbila­r som klarar Euro 5 och dieslar som klarar Euro 6 är välkomna i yttre zonen även efter 2022, medan den inre förbehålls moderna bilar som drivs med el, vätgas eller biogas. Påståenden att man utestängs från staden om man inte äger en elbil stämmer inte – men politiken bör också öka tillgängli­gheten med bättre kollektivt­rafik.

4. Människors hälsa är värd att värna. Göteborg har under flera år överskridi­t miljökvali­tetsnormer­na, framför allt för kvävedioxi­d, och topografin gör att det ofta vintertid bildas ett hälsovådli­gt lock över staden. I Sverige orsakar trafikens utsläpp årligen uppemot 3 000 personers förtida död; låt detta vara i fokus för den fortsatta diskussion­en.

Miljözoner för personbila­r är en viktig pusselbit för bättre hälsa, miljö och klimat. De förtjänar en saklig och bred debatt.

vd, tankesmedj­an Fores med 2030-sekretaria­tet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden