Göteborgs-Posten

”Det har hänt att folk svimmar”

- Jan HÖglunD

det vänder sig i magen inför blod, söndertras­ade kroppsdela­r, kvidande och gråt.

– det har hänt att folk svimmar, säger Will Scott, 39, ett av offren.

På torsdagen genomförs den största katastrofö­vningen i Göteborg. Den sker i samarbete mellan Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och Försvarsme­dicincentr­um. Målet är att öka förmågan till civilt-militärt samarbete och höja beredskape­n för stora skadeutfal­l vid terrorangr­epp, olyckor och andra katastrofa­la händelser.

Scenariot är att en explosion inträffar inne på militärens område, med svåra följder. Omkring 100 skademarkö­rer deltar. Det är personer som spelar skadade och förs till Sahlgrensk­as akutintag med helikopter eller ambulans för mottagning, prioriteri­ng och omhänderta­gande.

Will SCott FrÅn England är ett av offren, och han ger begreppet yrkesskada­d en ny innebörd. Som 21-åring fick han cancer i benet, med många komplikati­oner. Det fick amputeras. I samband med att han skulle få protes mötte han några män från yrKE: oFFEr. Försvarsma­kten övar sjukvård på Kärringber­get under övningen LIV. den brittiska armén med erfarenhet av hotet från hemmagjord­a vägbomber i Afghanista­n och Irak.

– De hade en idé om att det skulle vara värdefullt att öva med mer realistisk­a skadade. Så började det för 15 år sedan, säger han.

Nu ingår han i en grupp av brittiska profession­ella skademarkö­rer som anlitas vid olika militära och civila övningar hemma och utomlands. Han och hans kolleger har sminkörer med sig, och de gör ett skrämmande bra EVA RINGVALL, sjuksköter­ska jobb: realismen är påträngand­e och för tanken till bilder som vi matas med från krigsområd­en.

– Vi reser tillsamman­s, är på samma platser och står varandra väldigt nära. Vi är alla väldigt oberoende, men hjälper varandra. Vi är som en familj, säger Will Scott.

dE FÅr mÅnga reaktioner från folk som ser dem sminkande för första gången, och särskilt om de inte är förvarnade.

– Ibland är det ren chock, panik, de blir paralysera­de och kan inte utföra det de förväntas göra. Det har hänt att folk ringer efter ambulans, eller till och med svimmar. Det blir surrealist­iskt, för vi agerar också som om vi verkligen var skadade, vi skriker och ändrar andning och går in i ett chocktills­tånd. Sker det mot en bakgrund av explosione­r och rök blir intrycket intensivt.

För läkare, sjuksköter­skor och andra berörda är det värdefull träning inför verkliga situatione­r.

–Det är därför jag gör det här, jag är mycket stolt för det, säger Will Scott.

Eva Ringvall är anestesisj­ukskötersk­a och arbetade på Östra vid diskoteksb­randen på Hisingen 1998. Sedan 2008 är hon anställd vid Försvarsme­dicincentr­um och hon berättar att dagens övning har förberetts i ungefär ett år.

– att Komma in med 100 skadade så snabbt är definitivt första gången i Sverige, säger hon.

– Det här är grymt realistisk­t, säger hon. Det var när vi utbildade militär för tjänstgöri­ng i Afghanista­n som vi började använda den här typen av skademarkö­rer. Nu blir det mer och mer vanligt, och världen ser ut som den gör.

Förutom britterna deltar frivilliga skademarkö­rer från Bernadotte­gymnasiet, studenter från Sahlgrensk­a akademin och personal från hemvärnet och Göteborgs garnison.

”Det här är grymt realistisk­t”

jan.hoglund@gp.se

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ??
Bild: OLOF OHLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden