Göteborgs-Posten

Tre greps i kaoset efter skottlossn­ingen

- CAMILLA HAAGEN Camilla.Haagen@gp.se ANDERS ABRAHAMSSO­N 031-62 40 00 anders.abrahamsso­n@gp.se TOVE ANDERSSON

Två personer greps misstänkta för dråpförsök efter att ha kört på en man vid Backaplan i Göteborg. Polisens teori är att de tog upp jakten på en person som tidigare försökt skjuta ihjäl dem och som nu själv är gripen misstänkt för mordförsök.

Igår kväll släpptes de beskjutna männen men är fortfarand­e misstänkta.

– Den misstänkte skytten är fortsatt frihetsber­övad, säger polisens presstales­man Tommy Nyman.

Larmet om skottlossn­ingen på Hisingen kom till polisen strax efter halv ett igår. I samband med larmet ska även en person ha blivit påkörd av en bil i området.

Thomas Fuxborg berättade till en början att minst två personer uppgav för polisen att de hade blivit beskjutna i samband med att de lämnade en bostad. En stund senare hade Fuxborg en klarare bild av det kaotiska händelsefö­rloppet.

– Det rör sig om två män som blivit beskjutna av en tredje man, alltså skytten. Ingen av de beskjutna blev träffad av skotten. Sedan flyr skytten i en stulen bil från platsen, och de två målsägande­na hoppar in i sin bil och förföljer skytten. När skytten sedan parkerar bilen i en närliggand­e gångtunnel så har de två beskjutna männen hunnit ikapp och kör alltså in i skytten, berättar Thomas Fuxborg.

DEN MISSTÄNKTE SKYTTEN ska ha kastat ut vapnet genom fönstret under biljakten, och vapnet är nu anträffat av polis. Totalt ska det enligt polisen ha avlossats ”en handfull” skott.

Mannen som misstänks ha skjutit är nu gripen för mordförsök, framkallad­e av fara för annan, vapenbrott och tillgripan­de av fortskaffn­ingsmedel. De två målsägande­na är gripna för dråpförsök. Den misstänkta skytten blev påkörd vid Backaplan där han också greps av polis.

Enligt ett vittne var över tio polisbilar och två ambulanser på platsen.

– Jag stod på vagnen vid Hjalmar Brantingsp­latsen och blev tillsagd att hoppa av på grund av en pågående polisinsat­s. De ropade ut i högtalarna att vi fick kliva av, berättar vittnet.

Ett annat vittne passerade platsen strax efter händelsen.

– Jag såg en bil som verkar ha blivit skjuten i framrutan. Det såg ut som att den hade ett skotthål på mitten, närmare passagerar­sidan, av bilen.

Männen som misstänks ha kört på den misstänkte skytten är enligt uppgifter till GP i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern. Den misstänkte skytten ska vara i 30-årsåldern.

– De är välkända av oss alla tre, säger Tommy Nyman, presstales­man vid polisen i region Väst.

I området där skottlossn­ingen inträffade har flera uppmärksam­made brott begåtts som tros ha koppling till den gängkrimin­ella miljön i Göteborg.

– Vi tittar rutinmässi­gt på tidigare händelser och om det kan finns samband, säger Tommy Nyman.

DEN MISSTÄNKTE SKYTTEN kördes efter att han greps till sjukhus med ett befarat benbrott som polisen tror att han ådrog sig i samband med att han blev påkörd.

Under eftermidda­gen genomförde polisen en rad husrannsak­ningar på adresser med kopplingar till de inblandade.

Polisen kommer även fortsatt att knacka dörr i området där skottlossn­ingen ägde rum för att samla in fler vittnesupp­gifter om skottdrama­t.

 ?? Bilder: JOSIPA KESIC/SVERIGES RADIO, THOMAS JOHANSSON ?? BEVIS. Polisens tekniker säkrade en rad tomhylsor efter skottlossn­ingen i Brämaregår­den på Hisingen. Tre personer greps kort efter skottlossn­ingen.
Bilder: JOSIPA KESIC/SVERIGES RADIO, THOMAS JOHANSSON BEVIS. Polisens tekniker säkrade en rad tomhylsor efter skottlossn­ingen i Brämaregår­den på Hisingen. Tre personer greps kort efter skottlossn­ingen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden