Göteborgs-Posten

Fullbokat hos passcentra­len till juni

- JULIA SANDSTÉN VIKBERG 031-62 40 00 Julia.SandstenVi­kberg@gp.se

Bara en dag efter att Göteborg och Mölndals passcentra­ler slutade med drop in-tider för passansökn­ingar var alla tider fullbokade – ända fram till juni. Den som behöver ansöka om ett pass rekommende­rades att åka till passcentra­len i Stenungsun­d eller hålla uppsikt över nya tider som kan trilla in på bokningssa­jten.

I måndags slutade passcentra­len i Göteborg och Mölndal med att ha drop in-tider för passansökn­ingar. Numera måste man boka in en tid i förväg. I februari öppnades tidsboknin­gen för passansökn­ingar och snabbt tog tiderna slut. Bara en dag efter att drop in-tiderna upphörde är alla tider redan uppbokade.

– Det är uppbokat fram till juni, säger Victor Thor, gruppchef på Göteborg passcentra­l.

Enligt honom kommer dock nya tider att dyka upp ifall personalen på passcentra­len bedömer att de har kapacitet att ta emot fler.

– Man får hålla koll på hemsidan. Det kommer att dyka upp tider där, säger han. ÄVEN PÅ PASSCENTRA­L Mölndal är tiderna för att ansöka om pass är helt slut.

– Som det ser ut nu är det fullbokat maj ut. Men det kan komma nya tider för det släpps eftersom, säger Jonas Bertram som är den som är ansvarig för att införa tidsboknin­g för pass hos polisen i region Väst.

Enligt Jonas Bertram finns det två alternativ för boende i Göteborg och Mölndal som vill ansöka om pass.

– Antingen är man inne på hemsidan med jämna mellanrum och kollar om det dyker upp lediga tider. Eller så besöker man en passcentra­l som har drop in-tider. Den närmaste ligger i Stenungsun­d, men där var det väldigt fullt igår, säger han. DET HAR VARIT ett högt tyck på passcentra­len i Göteborg den här månaden. I tisdags förra veckan var passcentra­len tvungen att stänga några timmar under eftermidda­gen på grund av att köerna var för långa. Enligt Victor Thor är det inte ovanligt att det är långa köer i april.

Att man har slutat med drop intider för passansökn­ingar är ett nationellt beslut som införs över hela landet. I Göteborg och Mölndal upphörde drop in-tider den nionde april. I Borås, Alingsås, Kinna/Mark och Ulricehamn kommer drop intiderna att upphöra den 23 april.

– Det är för att tidsboknin­g är den mest eftersökta tjänsten. Man vill kunna boka en tid för ett pass. när det är högsäsong kunde man få vänta en hel dag på att få en tid. Men kan man boka en tid innan tar det bara tio minuter att få ett pass, säger Jonas Bertram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden