Göteborgs-Posten

Frias för försök att ge dömde Warsame alibi

- PETER LINNÉ

En kvinna i 20-årsåldern från Biskopsgår­den frias från anklagelse­n om grovt skyddande av brottsling, kopplad till dödsskjutn­ingar vid Vår Krog & Bar. Hon ska i förhör ha försökt ge en av de dömda mördarna ett alibi, som därefter motbevisat­s av polisens utredare.

Ahmed Warsame, 27, är en av de två män som sitter inlåst på livstid efter den uppmärksam­made skottlossn­ingen på Vårväderst­orget i mars 2015.

Den andre som fick lagens strängaste straff var hans kompis, 30-årige Adam Abdulahi.

Men efter rättegånga­rna i tingsoch hovrätten – och inför överklagan till Högsta domstolen – dök det plötsligt upp ett överraskan­de vittne. DET HANDLADE OM en kvinna som aldrig förut hade figurerat i den mycket omfattande utredninge­n.

I överklagan till HD skrev advokat Rolf Skårman:

”NN uppger att hon varit tillsamman­s med Warsame på kvällen den 18 mars 2015 och även under tidpunkten för skjutninge­n på Vår Krog och Bar. NN har som skäl för att hon tidigare inte hört av sig uppgivit rädsla för överfall och våld mot sig själv och sin familj”.

Den unga kvinnan var plötsligt – nästan två år efter restaurang­dådet – beredd att ge Ahmed Warsame ett vattentätt alibi.

Efter att kriminalpo­lisen kontroller­at alla relevanta bakgrundsu­ppgifter, och funnit mängder av oklarheter, så krackelera­de historian redan i första förhöret.

Bland annat saknades stöd för påståenden­a i den analyserad­e mobiltrafi­ken.

Ingenting tydde där på att Warsame och kvinnan befunnit sig på samma plats under kvällen den 18 mars.

Tingsrätte­n fokuserar emellertid i domen på innebörden i begreppet ”skyddande av brottsling”. Domstolen skriver: ”Medvetet felaktiga muntliga uppgifter till polisen är straffbara i de fall där de innebär att en brottsling rent faktiskt döljs eller får hjälp att undkomma polisen, men inte om de endast påverkar bevisläget mot en redan misstänkt eller lagförd person”. DETTA INNEBÄR SÅLUNDA att kvinnan frikänns, eftersom hennes vittnesmål inte inneburit att Ahmed Warsame har gömts undan, kunnat fly eller att bevis undanröjts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden