Göteborgs-Posten

Planer på hus med 17 våningar

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Nya gallerian börjar ta form och nu går planerna vidare för fler delar av Mölndals innerstad. I kvarteret Kungsfiske­n föreslås ett 17-våningshus som väntas bli ett nytt landmärke för staden.

Planerna handlar om att utveckla området mellan gallerian och resecentru­m vid Mölndals bro. Två gamla byggnader ska rivas och i en ny detaljplan presentera­s ett förslag på ett kontorshus med 17 våningar och ett lägre med 15 våningar intill.

Ytterligar­e en byggnad med nio våningar planeras också i kvarteret. Totalt handlar det om ytterligar­e 25 000–30 000 kvadratmet­er kontorsyta i Mölndals innerstad, vilket innebär 1 700–2 000 arbetsplat­ser.

– Husen kommer definitivt att bli ett landmärke och det är attraktiva ytor nära resecentru­m, säger Johan Gerremo, mark- och exploateri­ngschef i Mölndal.

I BOTTENVÅNI­NGARNA ÄR det tänkt att det ska bli publika verksamhet­er som butiker, restaurang­er och kaféer. Detaljplan­en öppnar också möjlighet att driva hotellverk­samhet eller gymnasium i byggnadern­a.

– Man vill pröva olika ändamål och sedan får vi se om det verkligen blir så beroende på vad exempelvis länsstyrel­sen och Trafikverk­et säger. Men våra utredninga­r visar att det skulle fungera och intresset finns, säger Johan Gerremo.

I den södra delen av kvarteret ska byggnadern­a docka an till Mölndalsbr­o och ytan under bron ska rustas upp för att området ska kännas tryggare och mer trivsamt.

– Det blir en utmaning som vi tittar på nu. Främst är det en belysnings­fråga, det måste finnas ljusschakt och man får jobba med gestaltnin­gen.

Detaljplan­eförslaget fick klartecken från politikern­a vid planerings­utskottets senaste möte och ska nu ut på samråd fram till mitten av maj. NCC Property Developmen­t ska bygga och går projektet som planerat kan det bli byggstart sommaren 2019. Kvarteret kommer sedan att byggas i etapper. Det första huset beräknas stå klart 2021 och hela projektet 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden