Göteborgs-Posten

LOV-satsning kuppades in

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

När kommunstyr­elsen skulle ta beslut om den rödgröna kompletter­ingsbudget­en lyckades alliansen kuppa in resurser till införandet av LOV inom daglig verksamhet.

– Vi tvingas rycka ut gång på gång, säger Jonas Ransgård (M), 2andre vice ordförande i kommunstyr­elsen.

Alliansen kunde kuppa in ett tillskott på en miljon kronor till förberedel­ser av införandet av LOV (Lagen om valfrihet) inom daglig verksamhet. Man lyckades även få igenom att två miljoner kronor avsätts som uppstartsk­ostnader för stadens äldreombud­sman, en kommunanst­älld som ska företräda de äldre i staden. I de rödgrönas förslag saknades resurser till bägge.

– Jag tycker det är ett haveri. Och det är jättetråki­gt att se att Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et hänger med på den här resan, någonstans får det ju vara bra och att man accepterar att en majoritet fullmäktig­e är för valfrihet inom äldreomsor­gen, säger Jonas Ransgård (M).

Kommunalrå­det Daniel Bernmar (V) tycker inte att det finns några konstighet­er med att man inte lagt fram de förslag som alliansen efterlyst.

– Jag har inget annat att säga än att vi lägger fram våra yrkanden utifrån vår politik, och att vi röstar utifrån vår politik. De lägger fram sina frågor utifrån sin politik, och sedan röstar de på det. Så har det alltid fungerat i politik, säger han.

ALLIANSEN PÅPEKADE ATT summan i sig inte var särskild betydande i sammanhang­et.

– Det är inga stora pengar, konstatera­de opposition­srådet Helene Odenjung (L).

Alliansens tilläggsyr­kande gick igenom med minsta marginal. Voteringen slutade med sex röster mot sju. I övrigt gick större delen av de rödgröna förslagen igenom.

 ?? LYCKAD KUPP. ?? Alliansens gruppledar­e David Lega (KD) Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (L).
LYCKAD KUPP. Alliansens gruppledar­e David Lega (KD) Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden