Göteborgs-Posten

Ett steg närmare 400 nya bostäder

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Kommunstyr­elsen sa ja till detaljplan för drygt 400 nya bostäder i Järnbrott.

– Det här är ett viktigt sätt att försöka förtäta och berika staden, säger Ulf Kamne (MP), kommunalrå­d med ansvar för bostadsfrå­gor.

I februari fick detaljplan­en skickas tillbaka på återremiss, men på onsdagen sa kommunstyr­elsen ja till detaljplan­en för nya bostäder vid Distansgat­an och Marconigat­an i Järnbrott.

DE RÖR SIG om drygt 430 bostäder som är en del av stadens jubileumss­atsning Bostad 2021. I helheten utgörs det av tre helt nya bostadskva­rter, parkerings­hus och gångoch cykelvägar.

– Det här är ett område med mycket byggbar yta på asfalterad­e markparker­ingar, ett område som har Frölunda torg och stan på varje sida, det är en extremt bra plats, säger Ulf Kamne (MP).

Flera boenden i området har dock motsatt sig byggplaner­na. Man pekar framförall­t på att träd kommer att tas bort, utsikten kommer att täckas upp av nya byggnader, ökade kostnader för parkeringa­r, samt allmän förtätning av området.

– Jag förstår verkligen att man vill behålla utsikten man har, att man känner att träden är värdefulla, och att man inte vill ha hus där i stället. Men det är en enskilds perspektiv som ställs mot det allmänna intresset, och det måste man ju väga, säger Ulf Kamne.

OPPOSITION­SRÅDET Jonas Ransgård (M) är inne på ett liknande spår. Han menar att man måste prioritera bostadsbri­sten över den enskildes krav.

– Bostadsbri­sten är jättestor, då prioritera­r vi att få fram bostäder. Göteborg är fyra gånger så glest som Stockholm. Då finns det gott om utrymme utan att det blir trångt.

Nu återstår det att detaljplan­en antas av kommunfull­mäktige.

”Det är en extremt bra plats” ULF KAMNE (MP), bostadskom­munalråd

 ??  ?? JÄRNBROTT. Så här kan området komma att se ut.
JÄRNBROTT. Så här kan området komma att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden