Göteborgs-Posten

Ny professor – i motstånd och ickevåld

-

har utnämnts till professor i sociologi vid Institutio­nen för sociologi och arbetsvete­nskap vid Göteborgs universite­t. Sedan tidigare har han en professur vid University of Massachuse­tts Amherst.

Stellans forskning inriktar sig mot civilt motstånd i olika former, ofta handlar det om konflikter mellan ursprungsb­efolkninga­r och majoritets­samhället.

Stellan Vinthagen är bland annat engagerad i en konflikt i Indien där ursprungsb­efolkninge­n, adivasis, ligger i konflikt med myndighete­rna om ett stort dammbygge som kommer att dränka stora landområde­n.

– Jag är där och intervjuar, dokumenter­ar och berättar om hur man på andra ställen har löst likartade problem, säger Stellan Vinthagen. I höst är jag med och arrangerar ett seminarium i USA där indianer från olika delar av Nordamerik­a skall träffas.

Under halva året arbetar han med Göteborg som utgångspun­kt, den andra halvan undervisar han i USA om fredligt motstånd vid University of Massachuse­tts Amherst.

– Det är faktiskt den enda professure­n i världen inom området fredligt motstånd, konstatera­r Stellan Vinthagen. Professure­n i USA är en så kallad ”Endowed Chair in the Study of Nonviolent Direct Action and Civil Resistance”, vilket innebär att jag har fått i uppdrag att internatio­nellt bygga upp forskninge­n om ickevåld och motstånd.

Stellan Vinthagen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden