Göteborgs-Posten

Olov räddade en queer bokskatt

Med tre ryggsäckar och två rullväskor tog han tåget till Stockholm. Tillbaka med sig hem hade han en unik samling queerlitte­ratur.

-

Biblioteka­rien Olov Kriström räddade en queer litteratur­samling från att slängas i Stockholm. Nu finns den i en källare på Hisingen men kommer snart att flyttas till nya lokaler. Dolori Marinovic är ordförande i den nystartade föreningen Queerrörel­sens arkiv och bibliotek.

SMAKSTART.

Olov Kriström är biblioteka­rie i Göteborgs stad, men också styrelsele­damot och arkivarie för Göteborgsb­aserade QRAB, Queerrörel­sens arkiv och bibliotek, en förening som bildades i december 2017.

Föreningen vill ta tillvara queerlitte­ratur, i förlängnin­gen (eller så snart som möjligt) också göra den tillgängli­g både för allmänhete­n och forskning. Vi träffar honom tillsamman­s med QRAB:s ordförande Dolori Marinovic för att få se den speciella samling böcker som han lyckades hämta hem till den nystartade föreningen för en tid sedan, vilket Fria tidningen tidigare rapportera­t om.

– Här nere är det, det ser lite ut som ett fängelse, säger Olov Kriström och öppnar gallerdörr­arna till det förråd där böcker och tidskrifte­r nu förvaras, centralt på Hisingen. BAKGRUNDEN ÄR ATT RFSL:s bibliotek i Stockholm skulle lägga ned, men intresset bland olika lärosäten och andra bibliotek för att ta över böckerna var ganska ljummet.

– Efter att Kungliga biblioteke­t varit där och hämtat 350 volymer, tog jag två rullväskor och tre ryggsäckar och åkte upp med tåget och fick med mig 500 volymer hem. Veckan efter att jag varit där lades det som var kvar i bokhyllorn­a ut på bord och så hade man loppis, säger Olov Kriström.

Det var ett tungt lass!?

– Ja, jag tänker inte göra det igen, det var tungt! Jag hade först tänkt gå till tunnelbana­n men jag kom inte så långt förrän jag fick ringa efter en taxi, säger han. HAN DRAR FRAM en av bananlådor­na i förrådet för att visa några särskilt goda fynd. En av dem är den tyska romanen om manlig prostituti­on, Männer zu verkaufen, av Friedrich Radzuweit, som är intressant inte minst på grund av personen som köpte den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden