Göteborgs-Posten

Därför bröts inte matchen trots bengal

Det kastades två bengaler från Hammarby-klacken mot IFK-supportrar. Båda personerna är identifier­ade och händelsern­a är anmälda till riksombude­t. – Det är en fruktansvä­rt tråkig händelse, säger Mats Engström, ordförande i IFK Göteborg.

- FREDRIK JANLIND

Dryga halvtimmen före avspark mellan IFK Göteborg och Hammarby kastades en bengal från Hammarby-klacken upp på läktarplat­s ovanför klacken. Den bengalen träffade en kvinna vars jacka förstördes.

Under matchen kastades ännu en bengal från Hammarby-klacken. Denna gång upp mot Levande Sittplats.

Matchdeleg­aten Gerhard Sager berättar för GP att båda bengalkast­ningarna kommer att rapportera­s vidare.

– Jag kommer att rapportera ett antal bengaler som tändes. De allra MIKE SAHLENIUS Säkerhetsc­hef, IFK Göteborg flesta tändes på Hammarbys läktare. Jag kommer att rapportera den bengal som kastades mot Levande Sittplats-läktaren. – DEN BENGAL som slängdes före matchen såg jag inte då jag inte var inne på arenan då. Men säkerhetsc­hefen på Svenska Fotbollför­bundet, Martin Freedman såg den bengalen så jag kommer att skriva att det enligt uppgift från honom kastades en bengal även innan matchen.

Vad händer nu?

– Jag skickar det här till riksombude­t som sedan avgör vilka rapporter som ska gå vidare till disciplinn­ämnden.

IFK Göteborgs säkerhetsc­hef, Mike Sahlenius, är snabb med att påpeka att de tre personerna som är inblandade i händelsern­a är identifier­ade. Båda supportrar­na som kastade bengalerna samt en person som brände en bengal i IFK-klacken, något som Aftonblade­t var först med att rapportera. – DEN SOM kastade den första bengalen är identifier­ad med personnumm­er och förhörd hos polisen. Den andre är inte identifier­ad med personnumm­er men man är väldigt hoppfulla om att finna hans identitet, säger han

Och fortsätter.

– Sen den som brände på IFKsidan blev omhänderta­gen direkt efter händelsen. Han är inte riktigt välkommen på den läktaren efter den händelsen. Det var ingen som stöttade det där.

Vad säger du om att det kastas bengaler?

– Jag vill vara tydlig med att det inom supporterv­ärlden är tydligt med att det riktade våldet inte hör hemma där. Varken det eller bangers. De som gillar att elda bengaler tappar ju mark på grund av det här. När det kastas bengaler så blir det ju mer hets mot bengaler.

Det finns tre instanser som kan bryta en match. Domaren, arrangören och polisen. Men någon diskussion om att det skulle brytas under tisdagskvä­llen fanns inte. – VI SOM arrangör har all rätt att styra över vårt evenemang men det är många intressent­er som vi tar hänsyn till. Grundmålet för oss är att matchen inte ska behöva påverkas av läktarmilj­ön i någon negativ form utan förhoppnin­gsvis bara positivt. Vi vill inte att negativa individer ska kunna påverka matchresul­tatet men samtidigt får det inte gå före hälsa och den biten och där gör vi en avvägning, säger Sahlenius.

Är det inte fara för hälsa med en kastad bengal?

– Allvarliga skador är alltid allvarliga. Om det skulle uppstå sådant så skulle det kunna ligga till grund för att man avbryter matchen. Men vi tittade under tisdagskvä­llen på vad som hände efter att det hade kastats.

– Det blev irritation och många som visar känslor men det blev ingen motaktion och vi kände att vi hade situatione­n under kontroll. Men hade vi känt att det fanns en annan risk så hade vi kunnat bryta matchen. Då hade det varit mitt eller polisens beslut, säger han.

Och fortsätter.

”Det går inte att säga att supportrar till ett lag är si eller så. Det är få individer som det handlar om som vill förstöra.”

SAHLENIUS ÄR ÄVEN tydlig med att det är en ytterst liten grupp som påverkar negativt och är där för att ”förstöra”.

– Det är få individer det handlar om. Igår hade vi ett riktigt fint tifo som hedrade våra gamla hjältar. Sen hedrade vi en supporter och kollega innan match och då var Hammarby-fansen knäpptysta och var med och hedrade. Det går inte att säga att supportrar till ett lag är si eller så. Det är få individer som det handlar om som vill förstöra.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? ALLVARLIGT. En bengal tas om hand efter att en Hammarbysu­pporter (ej i bild) kastat in den mot IFK Göteborgs supportrar under matchen i tisdags. Bedömninge­n var dock att situatione­n var under kontroll och därför stoppades inte matchen.
Bild: CARL SANDIN ALLVARLIGT. En bengal tas om hand efter att en Hammarbysu­pporter (ej i bild) kastat in den mot IFK Göteborgs supportrar under matchen i tisdags. Bedömninge­n var dock att situatione­n var under kontroll och därför stoppades inte matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden