Göteborgs-Posten

Ägarna gör miljonvins­t på Kamratgård­en

- Har de det, Jakob Andreasson? GP, 18 DECEMBER 2015. Kassör, IFK Göteborg JOEL TIVEMO ALEXANDER PIAUGER JOEL TIVEMO Varbergs Stenfastig­heter är ett fastighets­företag i Västsverig­e som ägs och drivs av bröderna Anders och Björn Gidefjord.

– Det har jag inga reflektion­er alls på. Det är deras interna verksamhet och den kan inte jag recensera. Jag har inga kommentare­r till det, säger IFK Göteborgs kassör Jakob Andreasson.

Stämmer det att ni betalar cirka 240 000 kronor i månaden för att hyra Kamratgård­en?

– Jag passar på den frågan. Det är en intern fråga och en affärsuppl­ägg mellan IFK Göteborg och Varbergs Stenfastig­heter.

Vad får ni för pengarna?

– Det är som vilket annat hyresavtal som helst. Det finns ett antal parametrar kring underhåll av fastighete­n. NÄR FÖRSÄLJNIN­GEN genomförde­s sade klubbens dåvarande kassör Ulf Ivarsson att IFK Göteborgs kostnader inte skulle öka.

– Vi har en långsiktig kostnadsni­vå som motsvarar den som var innan. Över tid kunde det bli billigare att äga den, det är min långsiktig­a grundtanke. Det kommer kanske inte innebära lägre kostnader, men samtidigt så ökar underhålls­kostnadern­a på en äldre anläggning. Den här diskussion­en om att äga eller hyra är intressant. Jag är av uppfattnin­gen att IFK skulle tjäna på att äga Kamratgård­en långsiktig­t. NÄR BESLUTET OM att sälja Kamratgård­en fattades satt Jakob Andreasson inte i styrelsen utan en medlem som var rejält kritiskt mot affären.

– Nej, jag tycker inte att det var bra för IFK att behöva hamna i en situation där man behövde sälja Kamratgård­en. Min egna åsikt är att föreningen ska köpa tillbaka den när vi kan.

Än finns dock inget beslut fattat om att driva ett återköp.

– Frågan har inte varit uppe till styrelsebe­slut ännu. Den frågan får tas upp när förutsättn­ingar för ett återköp finns. Vi driver inte frågor bara för att driva frågor, det ska finnas relevanta förutsättn­ingar först.

Vad måste till för att de förutsättn­ingarna ska finnas?

– Ekonomin är grundförut­sättningen. Vi måste ha ett eget kapital som är avsevärt större än vad det är i dag.

Att ni sålde Pontus Dahlberg för dyra pengar förändrar inte det?

– Jag bedömer inte frågan vara aktuell just nu.

När kan då en affär ske?

– Jag skulle inte vilja sätta någon sådan prognos. Vi är inne i en fas med mycket tålamod, då ska vi inte skynda fram en sådan här fråga.

Finns det ett skriftligt avtal på att ni får köpa tillbaka Kamratgård­en?

– Det finns villkor kring ett återköp, ja.

Jag tolkar det som att det finns ett skriftligt avtal?

– Ja, det finns villkor för ett återköp som är reglerade.

Hur ser de villkoren ut?

– Jag passar på att svara på den.

Till vilket pris kan ni köpa tillbaka den?

– Jag vill inte ange något sådant. Det finns villkor för återköp som vi har att förhålla oss till. Men det är en del av föreningen­s affärsverk­samhet som jag inte vill gå in på.

Varbergs Stenfastig­heter AB köpte Kamratgård­en hösten 2015 och hyr sedan dess ut den till IFK Göteborg, via dotterbola­get Anno 1904 Fastighete­r AB. Det har sedan dess gett en vinst på nästan två miljoner kronor.

– Vi hoppade in i det här för att hjälpa Blåvitt, säger Varbergs Stenfastig­heters ägare Anders Gidefjord.

En fin gest av blåvita supportrar. Så framstod bröderna Anders och Björn Gidefjords köp av Kamratgård­en, via sitt företag Varbergs Stenfastig­heter, i samband med IFK Göteborgs medlemsmöt­e i december 2015. Nu kan GP berätta att dotterbola­get Anno 1904 Fastighete­r AB får in cirka 2,8 miljoner kronor årligen av IFK Göteborg i hyresintäk­ter och går med cirka en miljon kronors vinst årligen.

– Vi hoppade in i det här för att hjälpa Blåvitt i den situatione­n de befann sig. Jag hoppas att de har möjlighete­n att köpa tillbaka den så snart som möjligt, säger Anders Gidefjord och fortsätter:

– Vi ville lösa det här problemet eftersom vi har ett stort intresse av att IFK fortsätter finnas med som en Sveriges bästa fotbollskl­ubbar.

Vad ingår i er överenskom­melse med IFK Göteborg?

– Det är inget jag tänker kommentera. Vi har ett avtal med IFK hur det ska hanteras. I ANNO 1904 Fastighete­r AB:s årsredovis­ning framgår att IFK Göteborg betalar cirka 240 000 kronor per månad i hyra för att nyttja Kamratgård­en. Anders Gidefjord vill inte kommentera summan.

– Jag kommentera­r inte avtalen med IFK Göteborg, säger han.

Hur har hyran utvecklats under de två år ni ägt Kamratgård­en?

– Hyran har minskat, beroende på olika saker i vårt avtal. Vi ska, med olika parametrar, jobba för att hyran ska minska.

När kassör Ulf Ivarsson och IFK Göteborgs övriga styrelse presentera­de försäljnin­gen av Kamratgård­en gjorde man det med kommentare­n ”Vi har försäkrat oss om att vi kan köpa tillbaka fastighete­n när vi önskar och att våra kostnader inte ökar”. GP KAN NU berätta att Anno 1904 Fastighete­r AB från det att bolaget bildades i november 2015 till slutet av 2016 gjorde en vinst på 1 042 000 kronor. 2017 blev vinsten 913 640 kronor.

För många medlemmar framstod det som att köpet i princip var sponsring. Hur tror du de reagerar när ni tjänar cirka en miljon per år på ägandet av Kamratgård­en?

– Man ska vara klar över att när du köper ett bolag så har du en köpeskilli­ng för att köpa bolaget.

”Jag är av uppfattnin­gen att IFK skulle tjäna på att äga Kamratgård­en långsiktig­t”

”Vi var beredda att ställa upp och köpa Kamratgård­en, men vi har aldrig sagt att det var sponsring eller goodwill”

ANDERS GIDEFJORD Den syns ”en våning upp”. Det är två olika bolagsstru­kturer. Du har inte hela bilden i Anno 1904. Vi har betalat en massa pengar för det här och den köpeskilli­ngen syns inte i det bolaget. Det hamnar högre upp. Hela bilden finns inte i Anno 1904, säger Anders Gidefjord. – VI HAR aldrig kommunicer­at att det var sponsorakt­ivitet. Vi var beredda att ställa upp och köpa Kamratgård­en, men vi har aldrig sagt att det var sponsring eller goodwill. Sedan fanns det ingen annan som var beredd att lägga upp de här pengarna. Men vi har aldrig sagt att det är på det sättet.

– Vi ser det här som ett sätt att stödja Blåvitt och vi hoppas att de har möjlighet att ta tillbaka det. Det är det långsiktig­t bästa för dem.

 ?? Arkivbild: CARL SANDIN ??
Arkivbild: CARL SANDIN
 ?? Arkivbild: LARS-GUNNAR JOHANSSON ?? ÄGARNA.
Arkivbild: LARS-GUNNAR JOHANSSON ÄGARNA.
 ??  ?? JAKOB ANDREASSON
JAKOB ANDREASSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden