Göteborgs-Posten

På Shetlandsö­arna går vikingarän­derna aldrig ur

- ANNA BoKEDal vg@gp.se

Shetlandsö­arna är Storbritan­niens nordligast­e ögrupp, och ligger halvvägs till Norge. Idag bor ungefär 23000 personer på sexton olika öar. Vikingarna kom tidigt till Shetland, och år 875 annekterad­es de av den norska kungen Harald Hårfagre. På grund av en hemgift som inte betalades blev Shetland skotskt år 1469, men fortfarand­e vill några hellre höra till Norge än till Skottland. Man är stolt över banden till Skandinavi­en. Vikingarna finns kvar i Shetlands DNA, och i januari har man varje år en vikingafes­tival, Up Helly Aa. Fram till 1469 pratade man det nordiska språket norn på Shetland, men nu pratar man en skotsk dialekt, som fortfarand­e har nordiska inslag.

Jag tror att människor på Shetland känner sig mer brittiska än skotska, säger Drew. Det är liksom inte så många kiltar och skotska smörkakor på Shetland.

MIN VÄN DREW växte upp i Lerwick på Shetland, men kom till Aberdeen för att studera år 1968, trivdes och blev kvar. Då var industrin på Shetland fiske och stickade produkter. Shetlands djur är alla väldigt små, berättar Drew: shetlandsp­onnyer, shetlandsk­or, shetlandsf­år. Kanske har de för lite att äta, för det växer inte så mycket på de karga öarna. Fåren har i alla fall väldigt tunn och fin ull. Den är inte så slitstark, men den är varm, och nu är stickade tröjor och mönstret från ön Fair Isle världskänd­a. Shetlandsf­åren har naturligt tre olika färger, men enligt legenden lärde man sig även att färga ullen av en strandad besättning från den spanska armadan. Drews mamma stickade förstås också och när drottninge­n kom på officiellt besök år 1960 fick Drew vara provdocka för en tröja till den jämnårige prins Charles.

PÅ 1970-TALET KOM oljan. Kommunleda­ren på Shetland var framsynt och förhandlad­e fram ett mycket bra avtal. Oljebolage­t betalar fortfarand­e hyra för den stora terminalen i Sullom Voe och Shetland har därför fina skolor, vägar och kommunal service; bättre än i Skottland, funderar Drew. I Lerwick har man till och med fjärrvärme. Han känner dock inte riktigt igen vyerna i tv-deckaren om Shetland. De har lagt till lite i landskapet. Serien ledde till ett kraftigt uppsving i turismen.

Drew har alltid åkt tillbaka flera gånger om året och prenumerer­ar på Shetlands tidning, men för fyra år sedan sålde han sitt hus där. Det var för besvärligt att ta sig dit. Den som bor kvar på öarna kan förresten delta i The Island Games (alltså inte det skotska Highland Games), en idrottstäv­ling för öbor från olika länder. I sommar går faktiskt denna tävling av stapeln på Gotland, i Sverige.

 ??  ?? STICKAT OCH KLART.
STICKAT OCH KLART.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden