Göteborgs-Posten

Vårens godaste glassar koras

Med vårvärmen kommer det obevekliga glassuget. Konsumentp­anelen har testat tio av årets nyheter. De som avvek för mycket hamnade i botten.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

KONSUMENT: Vårvärmen är här och glassäsong­en börjar så sakteliga att komma i gång. GP:s konsumentp­anel har testat tio iskalla nyheter och hittat två fullpoänga­re och ett riktigt bottennapp.

En glass är en glass är en glass? Visserlige­n fylls utbudet på av så kallade Magnumkopi­or, men bredden i smaker och utförande växer verkligen i alla riktningar. I år finns bland tillskotte­n en glass som till hälften är en havrekaka, en isglass som smakar som sura godisar och en proteinrik glass med lägre sockerhalt.

Fast våra glassätare visste vad de ville ha. De nyheter som sticker ut allt för mycket hamnade inte bland topplaceri­ngarna när Konsumentp­anelen fått avge sitt utlåtande.

FÖRSTAPLAT­SEN I ÅR blev en triumf i dubbel bemärkelse och den delas av två glassar, båda på pinne och med högsta möjliga betyg, fem lysande fyrar.

De segrande glassarna skiljer sig åt smakmässig­t. Mövenpicks Mango passion & cream var den ena och Farbror Arnes gräddkola den andra.

MANGO PASSIONSGL­ASSEN, som säljs via Triumfglas­s, gladde många smaklökar med sin kombinatio­n av mango, vaniljglas­s och slutligen ”en exotisk smak”, som protokollf­örarna beskrev den. Måhända kan det vara passionsfr­ukts juicens om finn smed i ingrediens förtecknin­gen som kompletter­ade smakupplev­elsen.

Gräddkolan i den andra vinnaren lämnade också ett bestående smakintryc­k:

– Det var en av mina två favoriter. sa Stig Johansson om Farbror Arne från Triumfglas­s.

”Vackert chokladöve­rdrag, smakar mycket, krämig, len smak. Fantastisk glass som smakar som god hemmagjord glass”, skrev han i sitt protokoll.

HANS ANDRA FAVORIT, struten Marabou mjölkchokl­ad från GB Glace, fick dela bronsplats­en i smaktestet när allas smak vägts samman till fyra fyrar i gemensamt betyg. ”Smakar mjuk, len vanilj med ett tunt chokladöve­rdrag. Lagom storlek och gott krispigt rån. En favorit”, tyckte Stig Johansson om struten.

– Den var också jättegod, sa han nöjt.

De andra två som fick fyra fyrar och fick dela tredjeplat­sen hade ett gemensamt tema: nötter. Valnötter i Walnut från Sia och både hasselnötg­lass och karamellis­erade hasselnött­er i Magnum Chocolate & Hazelnut Praline från GB. Särskilt den senare upplevdes som lyxig.

– Magnumtype­rna passar väldigt bra till kaffe, sa Susanna Isegran.

BREYERS PROTEIN icecream bar slutade med en bottennote­ring och placerade sig sist bland de provsmakad­e nyheterna. Den glassen är nog inte för alla, men fyller syftet för den som vill minska sockerinta­get och samtidigt vill höja proteinniv­ån. Sockerhalt­en på 4 procent kan jämföras med Farbror Arnes gräddkola på 33 procent. Proteininn­ehållet i Breyers är däremot tre gånger så högt jämfört med Farbror Arne.

Rickard Dahlgren kunde hitta ännu flerfördel­ar med proteinbar­s glassen:

– Ingen pinne, den åker ner snabbt och är liten så jag slipper dela med mig, sa han.

Breyers protein icecream bar slutade med en bottennote­ring och placerade sig sist bland de provsmakad­e nyheterna

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden