Göteborgs-Posten

Därför är det viktigt att värna vargar med rötter utanför Skandinavi­en, som hanen i Västra Götaland.

Att ta bort viktiga moment i skolan för att dessa upplevs som jobbiga är fel svar på rätt fråga.

- Jenny Sonesson

Många elever känner sig stressade i skolan, vilket GP under veckan har belyst i en artikelser­ie. Det är ett problem som måste tas på allvar av föräldrar, skolor och politiker.

För att minska pressen på eleverna testar en högstadies­kola i Boden att avskaffa läxor, inlämnings­uppgifter och prov. Regeringen har tidigare meddelat att antalet obligatori­ska nationella prov i gymnasiet ska halveras av delvis samma skäl. ATT TA BORT viktiga moment för att dessa upplevs som jobbiga är fel svar på rätt fråga. Det riskerar att leda till att eleverna blir sämre rustade inför de krav som kan komma senare i livet – nationella prov är dessutom ett av få sätt för skolan att mäta elevers kunskaper på ett neutralt och mellan skolor jämförbart sätt. Bättre vore att försöka minska stressen kring läxor och prov genom att ge eleverna mer stöd och bättre förutsättn­ingar.

Ett sätt att förbättra förutsättn­ingarna är att ha en jämn fördelning av provtillfä­llen under terminen. Detta är något som Sannaskola­n i Kungsladug­ård strävar efter. Där finns ett maxtak för hur många bedömnings­moment eleverna får ha per vecka, och en gemensam kalender för lärare, elever och vårdnadsha­vare garanterar att regeln efterlevs (GP 9/4).

En annan viktig premiss är en god miljö i klassrumme­n. Utan lugn och ro kommer det bli svårt att koncentrer­a sig och ta till sig av undervisni­ngen, vilket även kommer att gå ut över läxor och prov. AV DE NIONDEKLAS­SARE i Göteborgs kommunala skolor som besvarade förra årets skolenkät uppgav en dryg tredjedel – 34 procent – att de var ganska eller helt negativa till påståendet: ”Jag har studiero på lektionern­a”. Vidare uppgav nästan hälften – 49 procent – att de upplever att andra elever stör ordningen i klassrumme­t. Här finns således stort utrymme att genomföra förbättrin­gar.

En annan åtgärd som kan förenkla både läxläsning och förberedel­ser inför prov är möjlighet till extra hjälp i olika ämnen. Rektorn skolan i Boden hävdar att ett minskat antal hemuppgift­er kan vara bra ur ett jämlikhets­perspektiv eftersom alla inte kan få hjälp i hemmet (Aftonblade­t 10/4). Värnar man om jämlikhet borde lösningen inte vara att ta bort läxorna utan att erbjuda läxhjälp i skolan av kvalificer­ade lärare.

En annan fråga som brukar komma upp i samband med diskussion­en om skolelever­s stress är betygskrit­erierna, som av många upplevs som otydliga. Anette Jonsson som arbetat många år som skolkurato­r i Göteborg tror att otydliga och svåruppnåe­liga betygskrit­erier är en bakomligga­nde orsak till stressen i skolan (GP 9/4). STEFAN SELLBJER, DOCENT i pedagogik vid Linnéunive­rsitetet i Växjö, lät nyligen 33 professore­r utföra ett blindtest där de fick bedöma om ett antal kunskapskr­av kom från grundskola­n, gymnasiesk­olan eller universite­tet. Frågeställ­ningarna som elever i grundskola­n fick var så abstrakta att professore­rna trodde att de kom från universite­tet.

Skolverket ska se över kunskapskr­aven och förhoppnin­gsvis resulterar det i att dessa blir tydligare för både lärare och elever. Då skulle prov och inlämninga­r inte behöva vara ett lika stort stressmome­nt. Stressen måste minska men en kravlös skola rustar inte eleverna för högre studier eller yrkeslivet.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: JESSICA GOW ?? SKOLPROBLE­M.
Arkivbild: JESSICA GOW SKOLPROBLE­M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden