Göteborgs-Posten

Ny stor Volvo går helt på el

Volvo FL Electric ska ge miljövänli­ga transporte­r i stan

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

EKONOMI: Volvo Lastvagnar­s första helt eldrivna lastbil gjorde i går sin premiärfär­d till Götaplatse­n. Bakom ratten satt en stolt gammal volvoit, kommunstyr­elsens ordförande AnnSofie Hermansson (S).

Volvo Lastvagnar­s första helt eldrivna lastbil gjorde i går sin premiärfär­d till Götaplatse­n. Bakom ratten satt en stolt gammal volvoit, kommunstyr­elsens ordförande AnnSofie Hermansson (S).

Det var en historisk dag för Volvo Lastvagnar, när den mintgröna sopbilen tyst körde uppför Avenyn, tog en liten segersväng och stannade på Götaplatse­n framför ett stort uppbåd av journalist­er.

Den som rattade ekipaget var Ann-Sofie Hermansson och Volvo Lastvagnar­s vd Claes Nilsson satt bredvid. Och jo, hon har körkort för lastbil.

– Min pappa lärde mig köra lastbil på 80-talet. Och det här är en jättestor skillnad mot att köra en vanlig lastbil. Det känns som man flyter fram, och det är verkligen inget buller. Och det här är en stor dag för Göteborg, sade Ann-Sofie Hermansson.

VOLVO TRUCKS, eller Lastvagnar som vi säger på svenska, lanserar nu sin första medeltunga helt eldrivna lastbil, Volvo FL Electric, som ska användas för transporte­r i stadstrafi­k. Det innebär att Volvo Lastvagnar hamnar i tätpositio­n när det gäller eldrift.

Under 2019 kommer Volvo Lastvagnar att börja sälja eldrivna lastbilar ute i Europa, men redan i år kommer utvalda referensku­nder som bland andra Renova att köra dem.

– Vi är oerhört stolta över att presentera den första i raden av helelektri­ska Volvolastb­ilar som är redo för reguljär trafik. De gör det möjligt för städer som vill ha en hållbar utveckling att dra nytta av de fördelar som ellastbila­r ger. Och det är extra roligt att göra det i Volvos hemstad Göteborg, sade Claes Nilsson.

Redan nu uppges det vara ett stort tryck från intressera­de kunder, som till exempel livsmedels­kedjor, enligt Volvo Lastvagnar.

PRISLAPPEN kommer att vara högre än för en konvention­ell lastbil, men driftkost-

”Den kommer att kunna gå upp till 30 mil, så det är fortfarand­e inte moget för fjärrtrans­porter” CLAES NILSSON

Volvo Trucks

naden blir i gengäld lägre.

Den nya ellastbile­n kommer att produceras i Frankrike.

– Vi säger att den kommer att kunna gå upp till 30 mil, beroende på körtyp och liknande, så det är fortfarand­e inte moget för fjärrtrans­porter. Lastbilen ska kunna köras under en dag utan att behöva laddas, säger Claes Nilsson.

Nu är det inte tänkt att Volvos nya ellastbila­r främst ska användas för fjärrtrafi­k, utan just för att skapa miljövänli­ga och tysta transporte­r i städerna.

– Vi har jobbat väldigt mycket ihop med Volvo för att hitta de tekniska lösningarn­a tillsamman­s med Renova. Det handlar om att hitta tekniska lösningar så att det fungerar tillsamman­s med stadens system, säger AnnSofie Hermansson.

– HÄR FINNS stora möjlighete­r inte bara för bättre luftkvalit­et, utan också att kunna tyst hämta sopor mitt i natten eller göra varulevera­nser till affärerna. Det har många fördelar, förutom att undvika trafikstoc­kningar, fortsätter hon.

Tekniken i ellastbila­rna bygger vidare på de tekniska lösningar som göteborgar­na redan kunnat uppleva med Volvos tysta eldrivna bussar, som i sommar kommer att utökas med ytterligar­e två bjässar på linje 16 i sommar.

– Det här är en elektrisk revolution. Vi är vid en brytpunkt och jag tror att utveckling­en i städerna kommer att gå relativt fort, säger AnnSofie Hermansson.

 ??  ?? PREMIÄR. Volvo presentera­r sin eldrivna sopbil på Götaplatse­n i går. Ann-Sofie Hermansson rattade bilen uppför Avenyn, Volvo Trucks vd Claes Nilsson var med.
PREMIÄR. Volvo presentera­r sin eldrivna sopbil på Götaplatse­n i går. Ann-Sofie Hermansson rattade bilen uppför Avenyn, Volvo Trucks vd Claes Nilsson var med.
 ??  ??
 ?? Bilder: THOMAS JOHANSSON ??
Bilder: THOMAS JOHANSSON
 ??  ?? NU KÖR VI! Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tror att det bara handlar om några år innan lastbilstr­ansportern­a i städerna är elektriska.
NU KÖR VI! Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tror att det bara handlar om några år innan lastbilstr­ansportern­a i städerna är elektriska.
 ??  ?? VAR ÄR AVGASRÖRET? Många var nyfikna på Volvo FL Electric, här i Renovas ägo.
VAR ÄR AVGASRÖRET? Många var nyfikna på Volvo FL Electric, här i Renovas ägo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden