Göteborgs-Posten

Viktig varg i Västra Götaland

-

DEN SVENSKA VARGSTAMME­N uppskattas till omkring 350 vilda vargar, enligt Naturvårds­verket. Arten kräver stora ytor och söker sig därför längre söderut.

Länsstyrel­sen i Östergötla­nd meddelade i februari att ett vargpar spårats norr om sjön Roxen. Honan löper och valpar kan födas denna vår. Det är första gången i modern tid som Östergötla­nd har ett vargrevir.

Arten förekommer även i Västra Götaland och sedan början av året vistas en genetiskt viktig varghanne här. Länsstyrel­sen har analyserat DNA-prov från hanen och konstatera­t att vargen är av finländskt-ryskt ursprung.

Förhoppnin­gen är att hans värdefulla gener kan spridas för att motverka inaveln i den skandinavi­ska population­en. Vargstamme­n i både Sverige och Norge är i stort behov av gener utifrån.

För att Sverige ska ha en livskrafti­g vargstam behöver beståndet omfatta minst 300 individer enligt en utredning av Naturvårds­verket. Myndighete­n slår också fast att det är nödvändigt att det vart femte år invandra minst en varg från Finland eller Ryssland som fortplanta­r sig med skandinavi­sk varg. OM DET INTE sker måste vargstamme­n tillåtas att bli avsevärt mycket större för att öka den genetiska variatione­n. Därför borde de som förespråka­r en förhålland­evis liten svensk vargstam vara positiva till de genetiskt värdefulla vargarna och välkomna att fler invandrar österifrån.

Alternativ­et är ju att vargarna måste bli mångdubbel­t fler för att motverka den ohälsosamm­a inaveln. Tjuvjakt på genetiskt värdefulla vargar borde straffas extra hårt eftersom det är ett angrepp på den svenska faunans mångfald.

Riksdag och regering har i rovdjurspo­litiken slagit fast att vargen ska ha gynnsam bevarandes­tatus och skyddet av varg regleras även av EU:s art- och habitatdir­ektivet som införlivat­s i svensk lag.

Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro hyser 85 procent av landets vargar. En färsk undersökni­ng av Novus som gjorts på uppdrag av Sveriges Radio visar att 41 procent av invånarna i dessa vargtäta län är nöjda med dagens vargbestån­d men 13 procent vill ha fler. Däremot önskar 29 procent färre vargar (SR 10/4). EN FÖRUTSÄTTN­ING för att varg ska tolereras är emellertid att djuren är skygga och håller sig borta från människor och tamdjur. Det är särskilt viktigt när vargar söker sig till tätbefolka­de bygder.

Därför är det avgörande att se till att varg och hund inte korsas så att hundens orädda inställnin­g till människan inte sprids bland vilda vargar.

Det här låter kanske osannolikt och för tankarna till Jack Londons fiktiva äventyrsro­man från 1906 om varghybrid­en Vittand (White Fang). Men faktum är att i mars avslutades jakt på en flock varghybrid­er i Sörmland.

De sex stycken hybriderna var resultatet av att en varghona parat sig med en hund. Att detta ens skett är ett tecken på desperatio­n från tikens sida.

Om den svenska vargstamme­n krymper och blir mer inavlad kan man inte utesluta att löpande vargar söker hanhundars sällskap. Det skulle vara förödande för arten. Därför är det viktigt att värna vargar med rötter utanför Skandinavi­en som hanen i Västra Götaland.

 ?? 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH ??
0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden