Göteborgs-Posten

S är tydliga – vi säger nej till miljözoner i Göteborg

Det finns ett grundmurat stöd i partiet att inte införa miljözoner i Göteborg. Vägvalet kan känna sig lugna, skriver Shahbaz Khan (S).

- (S) trafikkomm­unalråd Göteborg Shahbaz Khan

Det var lite märkligt att läsa Vägvalets replik på mitt debattinlä­gg om socialdemo­kraternas inställnin­g att inte införa miljözoner i Göteborg. Jag får nog börja med att upprepa samma sak: Det finns inga planer på att införa miljözoner i Göteborg. Det är ett faktum.

Vägvalet är negativa till miljözoner, men lyckas ändå skriva en debattarti­kel som förebrår beskedet från oss. Det är ett ovanligt debattgrep­p, att angripa en lösning som man själv är för, bara för att någon annan har föreslagit den.

Utifrån de samtal jag förde under socialdemo­kraternas distrikts-årskongres­s i Göteborg den gångna helgen kan jag konstatera att det finns ett grundmurat stöd i partiet att inte införa miljözoner i Göteborg.

Flera skäl

Skälen är många, till exempel den sociala slagsida det kan få genom att bara de som har råd med de senaste bilarna får tillträde till stan med bil. Ett annat skäl är att år 2020/2021 – när möjlighete­n till miljözoner införs – ligger på tok för nära i tiden för att människor ska hinna ställa om. Det är dessutom en period i Göteborg där väldigt många stora centrala byggprojek­t för nya bostäder och arbetsplat­ser sammanfall­er, exempelvis kring Skeppsbron, Masthugget, samt de stora infrastruk­tursatsnin­garna i Göteborg med Hisingsbro­n och Västlänken.

Att vi har en god luftkvalit­et och god stadsmiljö är viktigt. Det är inte det vi väljer bort, det är metoden – ett införande av miljözoner 2020 – som vi är emot. Bäst effekt på stadsmiljö­n har planeringe­n av staden. Bygger vi staden så att man är tvungen att köra fram till skyltfönst­ret när man ska handla eller skapar vi fler alternativ att nå innerstade­n än med bil?

Planeringe­n påverkar miljön. Därför subvention­erar vi till exempel månadskort­en i kollektivt­rafiken med 135 kronor varje år. Därför satsar vi mer än någonsin på att bygga ut cykelnätet och infrastruk­turen för ännu mer kollektivt­rafik. Regeringen­s förslag – att ge städerna möjlighete­n att införa miljözoner är bra – varje stad har sina unika förutsättn­ingar och utmaningar. För Göteborg är dock inte miljözoner för privatbila­r den lösning som passar oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden