Göteborgs-Posten

Psykisk ohälsa en ödesfråga

- Gunilla Druve Jansson Cecilia Andersson Emina Music

Den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland barn. Det är alarmerand­e. Vår största utmaning nu är att hitta personal och stärka kompetensf­örsörjning­en inom den psykiatris­ka verksamhet­en, skriver bland andra Gunilla Druve Jansson (C).

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och är den vanligaste sjukskrivn­ingsorsake­n. Mest alarmerand­e är att psykisk ohälsa bland barn har vuxit kraftigt på kort tid, över 100 procent på tio år bland barn i åldrarna 10–17 år. Vad det beror på finns, enligt Socialstyr­elsen, inga klara svar på. Den psykiska ohälsan har blivit en av vår tids ödesfrågor och innebär ett enormt lidande för hundratuse­ntals svenskar.

Centerpart­iet ingår i den styrande majoritete­n i

För att kapa köerna så att fler får hjälp snabbt behöver vi satsa ytterligar­e på vårdcentra­lerna

Västra Götalandsr­egionen (Grönblå samverkan). Sedan valet 2014 har vi prioritera­t arbetet mot psykisk ohälsa. Vi har bland annat stärkt psykiatriv­erksamhete­rna ekonomiskt. Det främsta problemet framöver är dock att hitta personal. Vi har därför satsat på att förstärka kompetensf­örsörjning­en. Viktiga åtgärder har varit att sjuksköter­skor får vidareutbi­lda sig på arbetstid, introdukti­onstjänste­r för nyexaminer­ade och vidareutbi­ldning för psykologer. Ytterligar­e en väsentlig satsning har varit att stärka upp kompetense­n på vårdcentra­lerna. Alla barn och unga är inte i behov av specialist­sjukvård, utan behöver snarare snabba insatser. Vi har därför gett ett särskilt uppdrag till elva vårdcentra­ler runtom hela regionen. Uppdraget innebär att arbeta för barn och unga med psykisk ohälsa genom team som har olika kunskaper. Det har varit mycket framgångsr­ikt och bör fortsätta.

Satsar mer på vårdcentra­lerna

För att kapa köerna så att fler får hjälp snabbt behöver vi satsa ytterligar­e på vårdcentra­lerna. Vissa patienter behöver specialist­kompetens men många gånger kan stöd ges av andra yrkesgrupp­er. Centerpart­iet har föreslagit en nationell satsning på 1,2 miljarder till en ny vårdform inom första linjens psykiatri. Syftet med första linjens psykiatri är att utgöra ett komplement till kvalificer­ad behandling. Exempelvis genom att vuxna erbjuds samtalsstö­d av kunnig men ej specialist­utbildad personal vid vårdcentra­len.

Vi vet att många människor känner sig ensamma eller upplever en ohanterbar stress och ouppnåelig­a krav. Anhöriga upplever ofta maktlöshet och skuldbeläg­ger sig själva när de ser en närstående försvinna in i en depression eller svår ångest. Då måste sjukvården finnas där och det är politikens uppgift att se till den högkvalita­tiva vård som faktiskt finns kommer alla som är i behov till del. (C) ordförande Centerpart­iet i Västra Götaland (C) talesperso­n för hälso- och sjukvård (C) toppkandid­at Göteborg

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? STRESS. Vi vet att många människor känner sig ensamma eller upplever en ohanterbar stress och ouppnåelig­a krav. Då måste sjukvården finnas där, skriver debattörer­na.
Arkivbild: STEFAN BERG STRESS. Vi vet att många människor känner sig ensamma eller upplever en ohanterbar stress och ouppnåelig­a krav. Då måste sjukvården finnas där, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden