Göteborgs-Posten

Låt oss rösta på rätt fråga

- C G Lundgren

”Göteborgar­na får rösta om Skanstorge­t”, var rubriken på en artikel i GP (6/4). Många inklusive underteckn­ad tycker att detta är ett fint demokratis­kt initiativ. Men glädjen försvann snabbt när jag läste ”markanvisn­ingstävlin­g”. Tre av de inkomna förslagen ska väljas ut och det vinnande förslaget ska sedan röstas igenom i fastighets­nämnden.

Det torde alltså bli fråga om att byggintres­senter ska presentera förslag till exploateri­ng av Skanstorge­t, bland vilka man sedan väljer ut tre som allmänhete­n får rösta om. Hur förslagen väljs ut och av vem framgår inte av artikeln.

Problemet med detta förfarande är att det redan från början troligtvis kommer att styras upp med en inriktning som många göteborgar­e inte tycker om.

Fastighets­kontoret, eller vem som nu väljer ut de tre förslagen, utgår troligen från att det ska ske ett omfattande bygge på torget. Sedan låter man allmänhete­n rösta och planerna kan därefter sägas vara förankrade i en ”god demokratis­k anda”.

I stället borde man börja med att be allmänhete­n rösta om man vill att Skanstorge­t ska bebyggas helt eller delvis eller inte alls.

Jag hör till dem som förespråka­r en upprustnin­g av Skanstorge­t med stenläggni­ng, plantering­ar, torghandel och återuppför­ande av den gamla cirkelform­ade saluhallen med 23 bodar som revs 1941. I en sådan byggnad kan även restaurang­er och kaféer finnas med trevliga uteserveri­ngar på torget.

Sikten från Övre Husargatan till Skansberge­t får inte skymmas och de gamla husen som vetter mot torget ska inte behöva få höga hus till grannar.

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ??
Arkivbild: KENT HALLGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden