Göteborgs-Posten

Okoordiner­ad skattekoll

- Årgång 1951

Jag ska i år deklarera för mitt första hela år som pensionär. Underlaget damp just ner, med besked om en restskatt utöver det vanliga, trots tidigare begäran om höjd preliminär­skatt (som alltså ändå inte blev hög nog).

Orsaken till restskatte­n är att pensionen för mig, liksom många andra, består av flera separata komponente­r som inte är skattemäss­igt koordinera­de. Detta borde vara ett icke-problem i dessa datorisera­de tider.

Varför inte låta all pension, oavsett varifrån den kommer, ta vägen förbi Pensionsmy­ndigheten, så att någon instans ser totalen och preliminär­skatten blir korrekt beräknad redan från början? inkomster. Jag har högskoleut­bildning, arbetat, betalat skatt, uppfostrat barn i god medborgerl­ig anda. Samhällsko­ntraktet är således uppfyllt från min sida. Mina inkomster räcker inte till bland annat tandvård. Enligt tidningen Dina pengar (11/4) är svenska pensionäre­r fattigast i Norden. Var sjätte pensionär räknas som fattig. För sjukpensio­närer är det ännu sämre.

Migrations­verkets direkta kostnader i asylproces­sen var 2016 hela 59 miljarder kronor, tillkommer kostnader för skola, sjukvård, SFI, tolkar, rättsväsen­de, tandvård för 50 kronor till asylsökand­en med mera. Långsiktig­a kostnader?

Stefan Löfven (S), du har inte mandat från svenska folket att åsidosätta samhällsko­ntraktet till förmån för migratione­n. Till hemlösa pensionäre­r byggs inga nya bostäder. Handikappa­de barn nekas till och med livsuppehå­llande assistans. Sjuka utförsäkra­s. Ni som anser er vara ”änglar” som hjälper migranter; gör gärna det, men använd inte andras pengar till detta (skattemede­l). Betala detta själva och begär inte att exempelvis jag skall betala för er vision. intressant att från den ansvarige/ansvariga ministern få en förklaring till vari ekonomin ligger i att anlita det norska företaget i stället för det av skattebeta­larna majoritets­ägda Postnord (Danmark äger resten).

Jag tycker att det vore bättre att utnyttja de resurser skattebeta­larna har ställt till regeringen­s förfogande och att sålunda möjligen kunna ge de av skatt tyngda svenska ■ Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag med mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att redigera texten samt sätta rubrik.

■ Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

■ Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden