Göteborgs-Posten

Chef ska ha länsat konton för boende

- UTSATT ORGANISATI­ON.

Tre boende hos Stadsmissi­onen i Göteborg ska ha blivit bestulna på 1,5 miljon kronor av en före detta chef. Nu ska de drabbade få ersättning av organisati­onen.

– Vi hade starka misstankar om oegentligh­eter i januari och det vi kan bekräfta nu är att både Stadsmissi­onen och enskilda boenden har lidit ekonomisk skada av det som skett. I ett visst fall handlar det om ett väldigt stort belopp, säger Tomas Carlström, kommunikat­ionschef vid Stadsmissi­onen. TOMAS CARLSTRÖM, kommunikat­ionschef Stadsmissi­onen

Enligt uppgift till GP ska det handla om 1,5 miljon kronor, varav 1,3 miljoner försvunnit från en enda boende. Den före detta chefen ska under sin anställnin­g ha skaffat sig tillgång till de boendes konto och kontokort och hämtat ut kontanter vid över 400 tillfällen via bankomater och andra uttagsauto­mater. Den tidigare chefen ska också ha handlat varor till sig själv på Stadsmissi­onens bekostnad till ett värde av minst 100 000 kronor.

– Det här handlar om en person som har varit anställd hos oss och som har utnyttjat sin ställning och position. Vi vet inte var detta slutar ännu men vi kommer att ta vårt ansvar och kompensera de boende för deras ekonomiska förlust, säger Tomas Carlström.

Personen anställdes för ett par år sedan som chef vid boendet. Rekryterin­gen sköttes via ett externt företag, specialise­rat på chefsrekry­tering.

Som GP tidigare har berättat upptäcktes flera avvikelser mot budget under hösten 2017. Vid årsskiftet framkom uppgifter om misstänkta oegentligh­eter som tydde på att det inte bara var slarv eller okunnighet som låg bakom avvikelser­na. I samband med detta framkom uppgifter som pekade på att den före detta chefen också ska ha haft tillgång till boendes konton. Personen polisanmäl­des av Stadsmissi­onen och anställnin­gen avslutades. POLISUTRED­NINGEN ÄR NU klar och överlämnad för bedömning till åklagare Viktor Törneke som inte vill kommentera fallet under pågående förundersö­kning. Stadsmissi­onen har också anlitat en extern revisionsf­irma för att klarlägga turerna och för att förebygga liknade händelser.

– Vi har drivit verksamhet i Göteborg i snart 70 år och vår huvudsluts­ats är att det som skett är en helt unik och isolerad händelse som är väldigt svår att skydda sig emot. Man vill ju inte ha sådana här människor i sin organisati­on och vi förstärker nu bakgrundsk­ontrollern­a i samband med rekryterin­gar på den här nivån, säger Tomas Carlström.

”Det som skett är en helt unik och isolerad händelse som är väldigt svår att skydda sig emot.

DET AKTUELLA BOENDET drivs på entreprena­d via avtal med Göteborgs kommun och har inget att göra med Stadsmissi­onens gåvofinans­ierade verksamhet­er, som exempelvis S:t Johannesky­rkan och barn- och familjeenh­eten på Drottningg­atan.

Händelsen är också anmäld till Inspektion­en för vård och omsorg då boende är berörda.

GP har i flera veckor sökt den före detta chefen, dock utan framgång.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? ”Det här handlar om en person som har varit anställd hos oss och som har utnyttjat sin ställning och position, säger Stadsmissi­onens kommunikat­ionschef Tomas Carlström.
Bild: JONAS LINDSTEDT ”Det här handlar om en person som har varit anställd hos oss och som har utnyttjat sin ställning och position, säger Stadsmissi­onens kommunikat­ionschef Tomas Carlström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden