Göteborgs-Posten

Jan Höglund

- ANDERS ABRAHAMSSO­N anders.abrahamsso­n@gp.se 031-62 40 00 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

UTMANINGEN JÄMFÖRT MED en vanlig arbetsdag på akuten är, berättar Lönroth, framför allt det stora patientinf­lödet.

– Vi vill pressa oss till gränsen för att se vad vi klarar. Vi vet att vi kommer få brist på saker när det kommer in så här många patienter. Det kan vara bårar, läkemedel, blod, operations­salsutrust­ning.

Under torsdagens övning som gick under namnet ”Liv” deltog totalt 180 personer från Sahlgrensk­a.

– Det är på gränsen till kaos och att lära sig förhålla sig till kaos och fortfarand­e hålla en rak linje i vad man ska göra är en stor del i den här övningen, förklarar Lönroth.

Cirka en timme in i övningen börjar bårarna inne på akuten att ta slut. En patient får istället dras in blödandes på en madrass till ett av traumarumm­en. Några meter bort rullas en livlös patient ut med ett vitt skynke ovanför sig.

Magnus Blimark är stabsöverl­äkare vid försvarsma­ktens Försvarsme­dicincentr­um med huvudsäte i Göteborg. Han berättar att övningen är den största katastrofö­vningen som någonsin genomförts i samarbete svensk sjukvård. HANS LÖNROTH, områdesche­f Sahlgrensk­a

– Skälet att försvarsma­kten är så engagerad i det här är att vi inte längre har den stora kapacitete­n med 50 fältsjukhu­s längre. Det vi kan göra i en stridszon i dag är primärt omhänderta­gande av patienter och sedan transporte­ra dem till civilsjukv­ård. Det gör att vi är helt beroende av den civila sjukvården och den kan ta emot så här stora volymer med skadade, säger han. CIRKA TVÅ TIMMAR in i övningen har patientinf­lödet på akuten börjat lugna ner sig. Kirurgen Ragnar Ang som har haft så kallad traumabakj­our kan börja andas ut.

– Övningen har gått bra tycker jag. Jag är förvånad över att vi kunde ta emot så pass många på så kort tid och greja det här, säger han.

Ragnar Ang menar att svårighete­rna med övningen har varit att hålla organisati­onen och kommunikat­ionen med andra avdelninga­r dit patienter transporte­rats vidare efter akutintage­t.

Han konstatera­r att Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t efter övningen är betydligt bättre förberedda för en verklig katastrof. – ÖVNINGEN HAR varit extremt viktig, det går inte att beskriva i ord. Att vi ändå har rott i land det här ger oss självförtr­oende och ger oss en känsla kring vad i står. I verklighet­en tror jag vi sköter här minst lika bra om inte bättre, säger han.

Det är tidigt förmiddag, med en redan värmande sol utomhus. Men annars är inget sig likt på akuten: den normala mottagning­en av patienter pågår parallellt, även om vi inte märker av dem. Utanför står gröna militärfor­don, militärpol­iser och skyddsvakt­er vid avspärrnin­gsband. FRÅN PARKERINGS­HUSETS TAK, bortom vårt synfält, hörs ljudet av försvarets Blackhawk-helikoptra­r, som landar med skadade från Käringberg­et och startar för att hämta nya. Andra förs till akutintage­t med fordon och efterlämna­r blodspår på golvet. Många släpas in på liggunderl­ag när bårarna tar slut.

Som betraktare i detta organisera­de kaos översköljs man av intryck, det är svårt att veta vad som är sant och vad som är spelat. Man känner tacksamhet över att vården trots allt fungerar, och att det finns så många kompetenta och hängivna människor som alltid är reda att göra allt för andras skull, under de mest vidriga förhålland­en.

Dessutom lever de – och vi – nu i en värld som ställer ökade krav på samhället: risk för terror, konflikter och krig, hälsohot och andra svåra situatione­r. Den katastrofm­edicinska beredskape­n, som traumavård, måste förbättras. – LANDSTINGE­N MÅSTE SNABBT kunna ställa om för att till exempel ta hand om ett stort antal skadade personer, säger socialmini­ster Annika Strandhäll som besökte SU tillsamman­s med försvarsmi­nister

NÖJDA MINISTRAR.

Socialmini­ster Annika Strandhäll besökte Sahlgrenak­a tillsamman­s med försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Peter Hultqvist på torsdagen.

–Vi har aldrig haft en så stor övning någonsin, säger Hans Lönroth, områdesche­f och övningsled­are på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

SU har 180 personer i arbete enbart för övningen. Och med 100 skademarkö­rer – skrämmande verklighet­stroget sminkade och agerande – är stressen maximal i utrymmen som är alldeles för trånga under så extrema förhålland­en. Brister i rutiner och utrustning uppenbaras under anstormnin­gen, givetvis, men det är själva nyttan med en test av det här slaget.

Regeringen ger nu socialstyr­elsen i uppdrag att stödja landstinge­n i detta. Det sker i samarbete och dialog med bland annat kommuner och berörda myndighete­r och verk.

”Vi vill pressa oss till gränsen för att se vad vi klarar. Vi vet att vi kommer få brist på saker när det kommer in så här många patienter.”

Som betraktare i detta organisera­de kaos översköljs man av intryck, det är svårt att veta vad som är sant och vad som är spelat

Lika viktigt är att samordning­en mellan civila och militära instanser fördjupas. Det gamla totalförsv­aret, med beredskaps­lager och fältsjukhu­s, skrotades och värnplikte­n lades i malpåse. Det var när det kalla kriget tog slut, och nedmonteri­ngen pågick långt in på 2000-talet.

Nu är läget tillbaka vid det gamla allvarliga och beredskape­n måste byggas upp från grunden igen – och det tar lång tid.

Ännu en Blackhawk landar på parkerings­husets platta, med utsikt mot Annedalsky­rkan och Medicinare­berget. Två patienter bärs på bår, övriga kan gå med hjälp av ledsagare. Bandage och kläder är blodiga. Bårarna och skadade tas ned via en hiss till en tunnel som går direkt till akuten. FÖRSTA STORA INSATSEN här skedde samma år som helikopter­plattan invigdes, 1998. Det var efter diskoteksb­randen på Hisingen. Omkring 60 dog och 200 skadades. Ovanför plattan hovrade helikoptra­r från andra delar av landet för att transporte­ra brännskada­de.

Marinen hade egna stora helikoptra­r på Säve den gången. Nu finns helikopter­divisionen inte längre kvar i Göteborg. Tiderna förändras, men behoven är kvar och kan snabbt öka. Det är innebörden av en förändrad hotbild. Hur det kan yttra sig i nödlägen fick vi en dramatisk föreställn­ing om på SU:s akut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden