Göteborgs-Posten

Våldsam brand på Hisingen – en gripen

- ANDERS ABRAHAMSSO­N 031-62 40 00 anders.abrahamsso­n@gp.se LOVE HANSEN SIILIN 031-62 40 00 Love.HansenSiil­in@gp.se ANDERS HAGSTRÖM

En våldsam brand bröt i går eftermidda­g i ett hyreshus i Backa i Göteborg. Polisen misstänker att branden är anlagd och en person greps under kvällen.

– Tre personer ska ha hoppat från en balkong. De togs om hand av ambulanspe­rsonal på plats, säger Christer Fuxborg, polisens presstales­person i region Väst. LARMET KOM KLOCKAN 17.20 på eftermidda­gen. Räddningst­jänsten uppgav att det brann i två lägenheter. Fler bilar skickades till platsen men de var svårt att ta sig fram till brandplats­en, i närheten av Backavalle­n. uppgav Bosse Florell, larmoch ledningsop­eratör vid räddningst­jänsten i Storgötebo­rg.

Enligt polisen var det en fullt utvecklad brand, med öppna lågor i en bostad. Människor hoppade ner från balkonger för att undkomma. Trapphuset var rökfyllt.

– Enligt räddningst­jänsten var det vara tre personer som hoppade från en balkong. De tog om hand av ambulanspe­rsonalen på plats, säger Christer Fuxborg, polisens presstales­person i region Väst.

Tre personer fördes till sjukhus med ambulans. Två av dessa hade brännskado­r och en fallskador. En av dem hade livshotand­e skador, enligt Sahgrenska­s pressjour. Ytterligar­e tre personer andades in rök.

Stegbiil fick användas för att evakuera boende. som fördes till en uppsamling­splats. SALIM AHMED VAR ute och gick när han blev vittne till branden och ringde till SOSalarm. Han säger till GP:s reporter på plats att han såg hur tre personer hoppade från en balkong och att andra flydde ut ut fönster.

– De klättrade ner med hjälp av en handduk och en annan kvinna höll i en annan i armarna för att hon skulle kunna ta sig ner från balkongen, säger han.

Enligt polisen misstänks en person för mordbrand i samband med händelsen.

”Eftersom det utreds som mordbrand så finns en misstanke om att det är en medveten handling” MATS BJÖRK yttre befäl, Göteborgsp­olisen

Personen greps i anslutning till branden.

– Det finns en misstänkt person som är gripen, säger Mats Björk, yttre befäl vid Göteborgsp­olisen.

– Eftersom det utreds som mordbrand så finns en misstanke om att det är en medveten handling.

Vittnet Salim Ahmed som ringde SOS Alarm har svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättar om vad han såg vid platsen.

– Jag mår mycket dåligt, jag såg hur människor skadade sig, det såg hemskt ut, säger han. SALID AHMED BERÄTTAR att han upplevde det som en evighet innan räddningst­jänsten kom fram till platsen. Insatsleda­ren Peter Backlund kunde inte kom- mentera kritiken, men berättade att han av erfarenhet vet att personer upplever tiden tills dess att blåljusper­sonal kommer ofta upplevs som lång.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? DRAMATISKT. Tre personer hoppades från en balkong när två lägenheter började brinna i Backa igår.
Bild: OLOF OHLSSON DRAMATISKT. Tre personer hoppades från en balkong när två lägenheter började brinna i Backa igår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden