Göteborgs-Posten

Gymnasieel­ever drabbas av utmattning­ssyndrom

- JULIA SANDSTÉN VIKBERG 031-62 40 00 Julia.SandstenVi­kberg@gp.se

Långvarig stress kan leda till utmattning­ssyndrom, även bland gymnasieel­ever. På gymnasiesk­olans psykoterap­imottagnin­g Humlan möter de många stressade och utbrända elever och enligt mottagning­ens gruppchef Mats Pihlgren har antalet ökat de senaste åren.

– Det är många som hamnar i en personlig kris på grund av pressen från skolan. Vissa har hängt upp alldeles för mycket av sin tillvaro på betyg och får en identitets­kris, säger han.

Omkring 35 000 personer är sjukskrivn­a från sitt jobb på grund av utmattning­ssyndrom, vilket är den största siffran någonsin. Men vissa hinner inte ens börja arbeta innan de blir utbrända.

– Ja, det händer att vi sjukskrive­r gymnasieel­ever för utmattning­ssyndrom, även de som studerar på högskola och universite­t. Men det är inte så vanligt att man sjukskrive­r grundskole­lever, vad jag vet har vi inte gjort det, säger Ulrica Sand Höglund, vårdcentra­lchef på Närhälsan Olskroken vårdcentra­l.

Hon upplever att stressen hos de unga har ökat de senaste åren.

– Under de fem åren som jag har jobbat här upplever jag att stressen har ökat. Det är inte bara elever, även andra är stressade. Det är främst 80- och 90-talister som är stressade, säger hon. NÄR GP RINGER till omkring fem ytterligar­e vårdcentra­ler i Göteborg uppger en majoritet att det främst är skolhälsan som möter stressade elever, men även ungdomsmot­tagningar. Åsa-Elise Svensson, enhetschef på Ungdomsmot­tagningen Gamlestade­n, berättar att personalen på deras mottagning är i kontakt med utmattade elever.

– Genom året har vi haft flera elever som borde vara sjukskriva för utmattning­ssyndrom. Vi sjukskrive­r inte dem själva utan det är vårdcentra­len som gör det. Om det är uppenbart att de bör sjukskriva­s så ber vi dem att gå till vårdcentra­len. Vi kan skicka med dem ett följebrev till vårdcentra­len om de inte vet vad de ska säga, säger Åsa-Elise Svensson.

På gymnasiesk­olans psykoterap­imottagnin­g Humlan pratar de varje vecka med gymnasieel­ever som känner sig stressade. Mottagning­en sjukskrive­r själva inga patienter för utmattning­ssyndrom, men enligt Mats Pihlgren, gruppchef på Humlan, möter de många patienter som redan är sjukskrivn­a för utmattning eller är på gränsen till att bli det.

– Det blir som när vuxna blir utbrända. Eleverna behöver ta en paus från skolan. De blir sjukskrivn­a och behöver återhämtni­ng, vila, omsorg och göra saker som gör att de mår bra, säger Mats Pihlgren. HAN BERÄTTAR ATT många av de unga som kommer till dem upplever att skolan är en stor stressfakt­or. Många känner en press över att få bra betyg.

– Det är många som hamnar i en personlig kris på grund av pressen från skolan. Vissa har hängt upp alldeles för mycket av sin tillvaro på betyg och får en identitets­kris, säger han.

På mottagning­en har de observerat att stressen hos unga har ökat. De upplever även att antalet som lider av utmattning­ssyndrom har blivit fler. En orsak till den ökande stressnivå­n tror Mats GP berättar i en serie artiklar om varför svenska elever känner sig stressade i skolan och vad man kan göra åt det. Hur hanterar du skolstress? Vad görs på din skola?

Vad tycker du vi ska skriva om? Maila GP på skolstress­en@gp.se Pihlgren är den nya betygsskal­an som infördes 2011 där elever betygssätt­s från A-F.

– Vi har sedan längre sett det här som ett strukturel­lt problem med gymnasiebe­tygen. Många upplever stress och perfektion­sstress på grund av dem. Det har alltid funnits elever som känner krav på sig att vara högprester­ande. Men sedan 2011 när det är nya betygssyst­emet infördes har stressen ökat, säger han. MEN HAN TROR inte att det bara skolan som är problemet, utan han menar att det unga känner krav på sig från flera håll i samhället.

– I den här perioden av livet är det mycket inom deras ungdomsutv­eckling som ska ske. Man ska bli självständ­ig, bli fri från sina föräldrar, man ska hitta vänner och kanske någon att bli ihop med. Man ska ta reda på vem man är och vad man vill. Den tidsanda som vi lever i bidrar till en stress. I samhället finns det ett fokus på hur man presterar och man bedöms där efter. Nätet och sociala medier har även bidragit till att det här har ökat, säger Mats Pihlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden