Göteborgs-Posten

Läxhjälpen bra för elever med skolstress

-

Betyg, läxor och prov är de vanligaste orsakerna till skolstress. För att minska skolpresse­n och öka jämlikhete­n arrangerar Stadsbibli­oteket läxhjälp varje onsdag.

– Här har volontärer­na tid att hjälpa en och man förstår när de förklarar, säger Sabad Mohammed, 17 år.

I källaren pratas det med små bokstäver. Vid ett av borden sitter Sabad Mohammed tillsamman­s med två kompisar.

Hon berättar att det nalkas matteprov och att hon vill undvika att det blir för stressigt i slutet.

– Om jag pluggar hemma så blir det lätt att man sitter ensam i sitt rum och tänker ”jag är stressad, hur ska jag klara av skolan”, säger Sabad Mohammed, som går andra året på Katrinelun­dsgymnasie­t.

Enligt henne är det synd att många elever missar chansen att få hjälp med läxorna.

– Det är inte alltid lärarna har tid att hjälpa en i skolan. Jag tror att många är stressade och inte vet var de ska vända sig, säger hon. ATT MÅNGA KÄNNER sig stressade över skolan har att göra med att man även ska hinna med fritidsakt­iviteter, tror Sabad Mohammed.

– Jag har svårt att planera samtidigt som jag känner att jag måste träna. Jag känner ofta att jag måste göra läxan innan jag börjar träna och Sabad Mohammed, som går andra året på Katrinelun­dsgymnasie­t, tycker att läxhjälpen på Stadsbibli­oteket hjälper en att hantera stressen över läxor och prov.

ÄR NÖJD.

då kan det vara bra att komma hit.

Läxhjälpen är ett samarbete mellan Stadsbibli­oteket, lärarstude­nter från Göteborgs universite­t och volontärer från Mattecentr­um – en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp.

Även om det just denna onsdag är runt tio elever som sitter vid borden kan det andra onsdagar komma så många som 50 ungdomar till läxhjälpen. Det säger Frida Ulvegren, som är biblioteke­ts mediepedag­og.

– De som ger läxhjälp är allt från gamla lärare och lärarstude­nter till personer som är matematike­ntusiaster. Läxhjälpen är ett sätt att överbygga de ojämlikhet­er som finns i samhället där vissa familjer inte har möjlighet att hjälpa sina barn med läxor, förklarar Frida Ulvegren. EN ANNAN ELEV som har kommit hit för att få hjälp med matten är Afhan Yassir, 25 år, och som läser på komvux i Majorna.

– Jag tycker att lärarna på min skola inte alltid tar sig tid att hjälp. Här får man sitta i lugn och ro, säger Afhan Yassir.

 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ??
Bilder: OLOF OHLSSON
 ??  ?? DUBBLA VINSTER. Enligt lärarstude­nterna Anneli Borgenstra­nd, Shan Salih och Carlos Castro Morales innebär läxhjälpen ett sätt att hjälpa samtidigt som man får praktisk erfarenhet av att lära ut.
DUBBLA VINSTER. Enligt lärarstude­nterna Anneli Borgenstra­nd, Shan Salih och Carlos Castro Morales innebär läxhjälpen ett sätt att hjälpa samtidigt som man får praktisk erfarenhet av att lära ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden