Göteborgs-Posten

Gymnasietj­ejer slog till mot modebutike­r på Kungsgatan

-

Under ett par timmar gästade de två gymnasietj­ejerna åtta olika modebutike­r i centrala Göteborg – och stal väskor, skor och kläder för mer än 12 000 kronor. Inte för att de behövde grejerna, utan mest på skoj.

– Vi hade haft råd att betala, säger en av dem i förhör.

Sju av affärerna är belägna på Kungsgatan, den åttonde ligger på Fredsgatan. På det nionde stället började larmbågarn­a pipa och den omfattande stöldturné­n avslöjades.

Enligt polisens kompletter­ade godsförtec­kning samlade de två 16-åriga klasskamra­terna i all hast på sig 33 föremål – till ett värde av 12 015 kronor – utan att öppna plånböcker­na.

Målsägande­listan innehåller följande företag:

Mango (2 942 kronor), Hennes & Mauritz (2 473 kr), Carlings (2 095 kr), Gina Tricot (1 645 kr), Twilfit (998 kr), Weekday (900 kr), Åhléns (594 kr) och Lindex (368 kr).

Samtliga tillgrepp skedde under ett par eftermidda­gstimmar, den 26 februari.

Den ena tjejen berättar i utredninge­n att de två hade slutat skolan tidigt och gått ner till stan:

– Vi gick tillsamman­s hela tiden men ibland åt lite olika håll inne i butikerna. Kläderna vi plockade åt oss skulle vi använda själva. Vi hade haft råd att betala om vi hjälptes åt att dela på summan. Vi hade kort med oss. Fast varken jag eller min kompis fattade vad vi höll på med.

Den andra misstänkta säger:

– Jag ska snart åka utomlands som utbytesstu­dent och ville spara pengar. Så istället för att köpa allt detta, så stal vi det. Vi gjorde det ihop och vi har gjort det förut.

På vilket ställe var ni först? frågar förhörsled­aren.

– Jag kommer inte riktigt ihåg. Jag minns inte ordningen. Jag vet att vi var på Åhléns tidigt.

Vad hände när ni var där?

– Vi tog grejer.

Beskriv de här varorna mer?

– En blå mössa och silvrig väska.

Detta var dock långt ifrån det enda som 16-åringarna snodde med sig.

Skor, väskor, byxor, kavajer, klänningar, skjortor, tröjor och underkläde­r finns också uppsatta på listorna över det stulna.

Hur gjorde ni? undrar polismanne­n.

– Vi var i omklädning­srummet och la ner det i väskan. Sen gick vi ut ur butiken. Alla väskor var väl hyfsat fulla efter Mango (sista butiken i raden).

Hur blev det så här då, hade ni bestämt detta innan?

– Nä, jag tror det var spontant.

I de affärer som trots allt var utrustade med larmbågar, klippte tjejerna – enligt egna utsagor – bort larmen med en sax som de hade med sig.

De två 16-åringarna ställs nu inför rätta, misstänkta för fyra fall av stöld och fyra fall av ringa stöld.

 ?? Bilder: POLISEN ?? STÖLDGODS. Sex av de 33 föremål som de två gymnasietj­ejerna stal under några timmar i butiker på Kungsgatan.
Bilder: POLISEN STÖLDGODS. Sex av de 33 föremål som de två gymnasietj­ejerna stal under några timmar i butiker på Kungsgatan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden