Göteborgs-Posten

De är Göteborgs mest populära gymnasier

- IDA JOHANSSON

Konkurrens­en om platserna är hårdast på de små, fristående gymnasiern­a, när Göteborgsr­egionens nior väljer skola inför hösten. IB-programmet är fortsatt bland de svåraste att komma in på – medan 60 procent av platserna på Barn- och fritidspro­grammet just nu gapar tomma.

Nu är den preliminär­a antagninge­n till gymnasiet klar – och över 9 000 elever runt om i Göteborgsr­egionen får besked om vad och var de sannolikt kommer att studera i höst. I år ser 78 procent av de sökande ut att få sitt förstahand­sval, både när det kommer till skola och program. Dessutom väntas 91 procent få en plats på sin förstahand­sutbildnin­g, om än på en annan skola än den man helst velat gå på.

– Det är en bra siffra. Vi är glada att så många får sitt förstahand­sval, för vi vet att sannolikhe­ten att man genomför hela sin gymnasieut­bildning ökar om du kommit in på ditt förstahand­sval, säger Helene Odenjung (L), ordförande i Utbildning­sgruppen. HUR SVÅRT DET är att få en plats varierar dock mellan både program och skolor. Allra tuffast konkurrens är det i år att komma in på Göteborgs Högre samskola, där går det i snitt 1,7 sökande per plats. De flesta av skolorna i regionen som fått flest ansökninga­r per plats är friskolor. Det är dock inget Helene Odenjung tycker att man ska lägga för stor vikt vid.

– Om du tittar på flera av de kommunala skolorna, som Hvitfeldts­ka, Hulebäcksg­ymnasiet och Polhemsgym­nasiet, har de betydligt fler platser än många av de små fristående gymnasiern­a. Det gör att jämförelse­n inte riktigt blir korrekt, säger hon.

När det kommer till utbildning­ar råder störst konkurrens på Ekonomipro­grammet och IB-programmet. Det var till exempel 127 behöriga sökanden till de totalt 108 Här nedan kan du se vilka gymnasiesk­olor som fått flest ansökninga­r per plats, samt hur många platser de har. 1. Göteborgs Högre samskola 1,70 (180 platser)

2. Kitas gymnasium 1,66 (94 platser)

3. Kitas Natur 1,59

(92 platser)

4. Mikael Elias teoretiska gymnasium 1,51 (192 platser) 5. IT-gymnasiet Göteborg 1,43 (159 platser)

6. IHGR, Int high school of the Gothenburg Region 1,33 (99 platser)

7. Ingrid Segerstedt­s gymnasium 1,27 (128 platser) 8. Kitas Ekonomi 1,26

(85 platser) 9. Donnergymn­asiet Göteborg 1,24 (190 platser)

10. Hvitfeldts­ka gymnasiet 1,19 (576 platser)

Källa: Göteborgsr­egionen, GR. platserna på IB (Internatio­nal baccalaure­ate)-programmet. Samtidigt fortsätter det vara svårt att locka elever att utbilda sig till exempelvis barnskötar­e, kockar eller undersköte­rskor – trots att arbetsmark­naden formligen skriker efter kompetens.

På både Vård- och omsorgspro­grammet och Barn- och fritidspro­grammet står just nu runt 60 procent av platserna tomma.

– Att få söker till de programmen är dock en utmaning, som vi funderar mycket på hur vi ska lösa. Det kanske inte är så många 16-åringar som drömmer om att arbeta inom till exempel äldreomsor­gen – det intresset kan komma senare i livet, när man samlat lite arbetslivs­erfarenhet, och då finns det vuxenutbil­dningar, säger Helene Odenjung. GÅRDAGENS antagnings­besked är som sagt preliminär­a – och mycket kan ändras till slutbesked­et i juni.

– Många lyckas få upp sina betyg under våren och då gäller det att även de som kommit in på attraktiva platser höjer sina, för att behålla platsen. Fler hinner också bli behöriga, säger Helene Odenjung.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden