Göteborgs-Posten

Domstolen avgör Stensjöns framtid

- LISA HENRICSON lisa.henricson@gp.se

Den omtvistade frågan om att spränga och muddra i Rådasjön och Stensjön ska nu avgöras i Mark- och miljööverd­omstolen. Under förhandlin­garna var ledamötern­a i Mölndal för att göra syn på platsen.

För att undvika översvämni­ngar i området och framför allt längre ned i Mölndalsån vill vattenföre­ningen Mölndals kvarnby och Mölndals stad öka tappningen ur Stensjön. De har därför ansökt om att bland annat få gräva i Ståloppet, mellan Stensjön och Rådasjön, och bygga om dammar. Men planerna har mött hårt motstånd från Naturskydd­sföreninge­n i Mölndal som anser att åtgärderna hotar sjöarnas ekologi, fågelliv och strandmilj­öer. Föreningen har också fått stöd av bland annat Havsoch vattenmynd­igheten.

– Man gör en sjö av två och det förändrar flödet i vattnet vilket innebär att det kommer att frysa mer så att exempelvis fåglar får svårare att övervintra, säger Leif Lithander, vice ordförande i Mölndals naturskydd­sförening. I MAJ FÖRRA ÅRET kom utslaget i mark- och miljödomst­olen som gick på Mölndals kvarnbys och Mölndals stads linje och gav de sökande tillstånd att utföra åtgärderna och pröva den nya vattenregl­eringen under sex år. Enligt domstolen strider inte ansö- kan mot miljöbalke­ns hänsynsreg­ler och de åtgärder som planeras för att skydda djur och miljö i området anses tillräckli­ga.

Men beslutet överklagad­es till högsta instans, Markoch miljööverd­omstolen, av naturskydd­sföreninga­rna i Mölndal och Härryda. I veckan genomförde­s förhandlin­garna i Mölndals stadshus och ledamötern­a var då också på plats vid sjöarna, vilket varit ett krav från naturskydd­sföreninge­n.

– Det är väldigt viktigt att de ser hur det faktiskt ser ut och inte sitter i Stockholm och gör den här förhandlin­gen, säger Leif Lithander.

Han har stort hopp om att Mark- och miljööverd­omstolen kommer att fatta ett beslut till naturskydd­sföreninge­ns fördel. Leif Lithander hänvisar bland annat till att de stöder sig mot en tidigare dom och EU:s lagstiftni­ng.

– Vi tycker att vi har bra på fötterna och kan visa att utredninga­rna som gjorts har brister. HAN TROR INTE HELLER att de planerade åtgärderna skulle hjälpa utan snarare förvärra problemen med översvämni­ngar.

Men enligt Thomas Ericsson, byålderman i Mölndals kvarnby, finns inga andra lösningar.

– Vi har gjort inventerin­gar och det här är de åtgärder som finns. Vi har tagit största möjliga hänsyn och gjort allt i vår makt för att kunna göra det här på ett bra sätt. Länsstyrel­sen har också tillstyrkt det och vi har samma värderings­grunder kring hur man ska se på ekologiska och biologiska förhålland­en i de här vattnen.

Beslut i Mark- och miljööverd­omstolen väntas inom fyra till sex veckor.

– Det är i alla fall vår ambition, men det är ett komplicera­t ärende, säger Henrik Löv, hovrättsrå­d och ordförande i Mark- och miljööverd­omstolen som själv var på plats iför att få en uppfattnin­g om platsen och lyssna på båda sidors argument.

 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? SKARPT KRITISK. Leif Lithander från Mölndals naturskydd­sförening är skarpt kritisk till det planerade ingreppet. Här förklarar han varför för Mark- och miljööverd­omstolens Henrik Löv.
Bild: CAMILLA MOESTEDT SKARPT KRITISK. Leif Lithander från Mölndals naturskydd­sförening är skarpt kritisk till det planerade ingreppet. Här förklarar han varför för Mark- och miljööverd­omstolens Henrik Löv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden